31-07-2020

Koen: Zašto je Vučević najkompletniji centar današnjice

Nikola Vučević je najraznovrsniji centar NBA lige, po mišljenju Džoša Koena, poznatog košarkaškog analitičara iz Sjedinjenih Američkih Država.


Foto: NBA

Koen je na zvaničnom sajtu najjače lige svijeta (nba.com) uoči nastavka sezone objavio veliki autorski tekst posvećen Vučeviću i njegovoj igri. Prvo je želio da govori o rivalima Baranina, najboljeg igrača Orlando Medžika, na istoj poziciji "petice".

Slika rivala

- Džoel Embid je najdominantniji centar, naročito u napadu kada u post-apu "probija" put do koša. Karl Entoni-Tauns je najbolji trojkaš među visokim igračima, ne u ovoj eri nego možda od početka NBA. Za samo pet sezona karijere je već ubacio 507 trojki u NBA, sa preko 40 procenata uspješnosti.

Nikola Jokić je jasno najbolji asistent među centrima, sa 25 godina već ima 40 tripl-dablova karijere, 12 ove sezone. Samo Luka Dončić (14) i Lebron Džejms (13) imaju više tripl-dablova od svih igrača ove sezone uopšte. Andre Dramond, je u ligi najbolji skakač. Imao je najviše skokova u NBA u svakoj od posljednje četiri sezone, a mnogi misle da će na visokom nivou biti još deceniju, tek u avgustu slavi 27. rođendan.

Rudi Gober je uzastopni najbolji defanzivac lige, iako možda ove godine neće dobiti nagradu i biće iza Entonija Dejvisa i Janisa Adetokumba. Ako je ipak osvoji ove godine, biće prvi koji je to učinio nakon Dvajta Hauarda. Konačno, Entoni Dejvis je najbolji visoki igrač za igru pik-en-rola. Već dva puta je bio vodeći u NBA kada je u pitanju prosjek poena iz pik-en-rola i realizacija iz blokova - napisao je Koen.

Kakva raznovrsnost

Potom se osvrnuo konkretno na Vučevića, kroz poređenje sa igrom ostalih slavnih centara.

- Nikola nije "broj jedan" u bilo kojoj od ovih kategorija. Ali je vrlo vjerovatno u "top pet", a sigurno u "top deset" u svakoj od njih. I to ga čini najraznovrsnijim, najkompletnijim centrom današnjice.

Igrač sa najdužim stažom u Orlandu je izuzetan post-ap realizator, kompetentan šuter sa distance, izuzetno pametan igrač kada treba razigravati saigrače, sjajan u blokovima na obje strane terena, požrtvovan defanzivac i vrlo efikasan u svim "rol" situacijama realizacije. Prije prekida sezone bio je drugi u ligi po prosjeku "rol" realizacija, a prošle sezone bio je drugi.

Od kad je došao u Orlando 2012. godine, Nikola je dabl-dabl mašina. Prošle sezone bio je treći po broju dabl-dablova u sezoni, iza Dramonda i Gobera. Ove je deveti, ali samo zato jer je propustio 11 mečeva u novembru i početkom decembra zbog povrede članka.

Konačno, on je sigurno najpotcjenjeniji defanzivac među centrima. Iako nije atletski dominantan ili ima brojne blokade kao neki, vrlo rijetko ulazi u probleme sa faulovima. Na terenu je uvijek u kritičnim situacijama. Odlično brani loptu. Od svih centara koji imaju više od tri asistencije po meču, on jedini ima manje od dvije izgubljene lopte po utakmici - kazao je Koen.

Konačno, uporedio ga je sa Nikolom Jokićem, centrom Denvera, kojeg mnogi smatraju za najkompletnijeg igrača današnjice.

- Mora se reći da je Jokić sklon izgubljenim loptama i problemima sa faulovima, da generalno muči muku sa šutom sa distance. Niko ne spori njegov talenat. Vučević ono što radi čini preciznije - zaključio je Koen u tekstu za sajt nba.com.


Izvor: FOS Media