23-02-2023

Kolači i peciva Marije Zuvić: Ruke u brašno, pogled u budućnost

Marija Zuvić iz Budve ima samo 14 godina, a u svojim rukama drži cijelu jednu slatko slanu kuhinju, koja je nastala kao hobi sasvim spontano, ali iz koje će Marija se nada niknuti lijepa budućnost. Ovo je priča o djevojčici u čijim rukama nastaju domaća peciva, dok se u očima ogledaju neki ljepši dani i veće mogućnosti.



Mariju su zajedno sa sestrom odgojile baka i majka, od kojih je najviše i naučila o životu, ali i kuhinji. Bolest je nažalost spriječila majku da aktivno učestvuje u Marijinom hobiju, ali svakako njena podrška i lijepa riječ pod budnim okom nijesu izostali.

Bakina i mamina pomoć i smjernice uvijek tu

"Peciva pravim sama ali u kolače se još uvijek ne razumijem toliko da bih se u taj proces upustila potpuno samostalno, pa mi tu pomažu mama i baka, mama se zbog bolesti slabo kreće, ali svakako mi pomaže, koliko je u mogućnosti, kao i baka, jer živimo svi zajendo u kući, sestra majka baka i ja", priča Marija za Portal RTV Budva.




Marija je na instagramu poznata na stranici pod imenom domaca.peciva.marija_danijela

"Ideja je nastala dok sam još bila sasvim mala djevojčica, gledajući mamu u kuhinji i meni se javljala želja da se počnem baviti kulinarstvom. Majka je dok je još mogla razvijala domaće kore za pitu, pravila kiflice, a ja sam sve to zainteresovano posmatrala", kazala je djevojčica.

Prve kiflice napravlia je u sedmom razredu i ističe da je veoma zainteresovana za ovaj zanat i ako je sve još uvijek na početku.

Ovaj za sada hobi usklađuje sa školom, a vodi se motom natenane i polako.



"Za kfilice mi je recimo potrebno dva sata. Zavisi šta se pravi", kaže Marija.

Reakcije vršnjaka i drugara iz škole pozitivne.

"Svi mi pružaju podršku svojim komentarima, kako drugari iz škole tako i oni sa vjeronauke, ali i oni koje znam mimo toga", istakla je.

Marija ima i planova za budućnost



"Ja sam sada već deveti razred i dvoumim se u vezi upisa srednje škole, da li da to bude smjer Pekar- poslastičar ili možda ipak smjer za frizerku. Volim zanate i iskreno bliža sam odluci i mislim da bi mi bolje bilo kada već gajim ljubav ka kulinarstvu da upišem smjer Kuvar-poslastičar u Budvi", priča Marija.

Voli da sprema sve, ali ipak posebno izdvaja slatkiše.

"Najviše volim da spremam krofnice, mafine i ostale slatkiše, jer generalno sam ljubitelj slatkog, pa nekako to povlači jedno drugo, pa je tako i došlo da to više i volim da spremam", otkrila nam je.

Za rođendane i slavlja u kući zadužena je Marija, ipak u svoje slobodno vrijeme njeguje i svoje hobije.

"U slobodno vrijeme volim da prošetam sa drugaricama i sestrama i da se igram, ali i da pođem do manastira Podmanine", kazala je sa osmijehom.

Kao miljenica manastira Podamine često napravi nešto i za bratiju, a oni joj kako ističe, uzvraćaju svojom ljubavlju i pozicijom njihovog mezimčeta.



Za sada sitnim prihodom koji zaradi od kolača i peciva raspolaže mama Danijela, koja uslijed teže bolesti nije u mogućnosti da radi, ali je svakako Marijina desna ruka.

Snovi o budućnosti živopisni i veliki

"Voljela bih da se u budućnosti usavršim kao mjastor za slatkiše i da jendoga dana otvorim poslastičarnicu u Budvi", priča nam Marija.

Zahvalnost kao vodilja

"Dosta onoga što danas znam da pravim naučila sam od jedne predivne žene koja se zove Miljana Ivanović koja drži kurseve iz kulinarstva, a koja je ja moram istaći meni poklonila svoje kurseve da ih pohađam potpuno besplatno. Moram da pomenem i teta Natašu, na instagramu Nacina kuhinja, zaista su obje bile tu za mene u svakom trenutku i za svaku moju nedoumicu", kazala je Marija.

Marija jel ti ovo praviš?

Jedno on najčešćih pitanja sa kojim se susreće svakako je da li ona sama pravi kolače i peciva koja poklanja ljudima, prikazuje na profilu ili donosi na slavlja.



"Često me to pitaju žene i zaista se uvijek izenanade kada saznaju da ja sve to pravim. I to uvijek bude lijep trenutak", istakla je ona.

Priču sa Marijom ovdje završavamo, sa željom da se njeni snovi ostvare, a trud isplati, na njenu ali i radost cijelog društva koje traga za potvrdom da prave vrijednosti uvijek pronađu svoj put i nikada ne izlaze iz mode.

Link koji vodi do Marijine stranice na instagramu:

domaca.peciva.marija_danijela

D.P.