13-05-2024

Kombinacija kafe i mlijeka za doručak nije uvijek dobra ideja

Za većinu ljudi doručak podrazumijeva ispijanje kafe sa mlijekom, kapućina ili drugih kombinacija koje kombinuju mlijeko i kafu – često sa keksom, grickalicama i kroasanima.

Kombinacija kafe i mlijeka za doručak nije uvijek dobra ideja | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

U stvarnosti, ova vrsta doručka nije baš zdrava: naročito kombinacija kafe i mlijeka može biti izvor nadimanja i drugih manjih tegoba od kojih možda patite.Samo mlijeko može nekim ljudima da bude teško svarljivo: kod odraslih, enzim odgovoran za cijepanje laktoze (laktaze) ima tendenciju da se smanji.

Iz tog razloga, ispijanje kravljeg mlijeka često je povezano sa nadimanjem i drugim gastrointestinalnim problemima.

Ali ne samo to: ako u mlijeko dodate kafu, koja je kisela materija, kombinacija je teža i to dovodi do produženja procesa varenja, koji može da traje i do tri sata.

Oni sa zdravim crevima mogu nastaviti da piju mlijeko i kafu ujutru ili u bilo koje drugo doba dana, dok oni koji pate od kolitisa, sindroma iritabilnog creva ili netolerancije na laktozu treba da izbjegavaju ovu kombinaciju, prenosi Novi List.

Rješenja za zdraviji doručak postoje i podjednako su ukusna – sve je stvar navike.

Prije svega, kravlje mlijeko je moguće zameniti napitkom biljnog porekla na bazi soje, badema, ovsa, pirinča ili lešnika. Mogućnosti na tržištu su zaista beskrajne i svako će moći da izabere ono što mu najviše odgovara.

Alternativno, možete se odlučiti za čaj ili svježe cijeđeni sok od pomorandže.

(N1)