16-09-2014

Konferencija o selektivnim abortusima

NVO Hrišćanski pokret Crne Gore, u saradnji sa međunarodnim partnerima, organizovaće danas u Podgorici konferenciju o selektivnim abortusima u Crnoj Gori. Konferencija će biti održana u Hotelu Podgorica sa početkom u 11 sati.

Konferencija o selektivnim abortusima | Radio Televizija Budva

U radu Konferencije učestvovaće domaći i strani stručnjaci, predstavnici državnih organa, zdravstvenih instituciija, civilnog društva i medija. Predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i dr Olivera Miljanović, ispred Ministarstva zdravlja, biće uvodni panelisti.

Godine 2013. i 2014. u svijetu je obilježilo niz širokih društvenih akcija i konferencija o problemu selektivnih abortusa, koji je označen kao jedan poseban civilizicijski izazov. Nažalost, sramna praksa abortusa samo na osnovu pola djeteta, prisutna je i u našoj zemlji duže od decenije. Možemo reći da se zbog toga već suočavamo sa deficitom žena, odnosno potencijalnih majki. I pored brojnih dobrih zakona koje je naša zemlja donijela 2009. i 2010. godine, koji strogo zabranjuju određivanje pola prije 12 nedjelje trudnoće, u praksi se gotovo ništa nije promjenilo. Još je odnos dječaka prema djevojčicama 109 naprema 100, što nas stavlja na listu zemalja gdje se ženski fetusi ciljno uništavaju.

Naravno da su to duboko moralana pitanja i da takvi abortusi nemaju nikakve veze sa zdravstvenom zaštitom majke! Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u statistici selektivnih abortusa Crna Gora, sa Albanijom i Gruzijom, približila se Indiji, Kini i Pakistanu koji su od Ujedninjenih nacija etiketirani kao eklatantni primjeri kršenja prava nerođene djece. Danas tako na svijetu fali čak 117 miliona žena!

Zato je cilj Konferencije da se kritički analizira zakonodavni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, daju smjernice kako da se stanje unaprijedi i podignu kapacitetiti državnih službi i ostalih zdravstvenih institucija koje mogu i trebaju da suzbijaju pojavu selektivnih abortusa u našoj zemlji. Cilj je i da se podigne svijest o ovom problemu i rasvijetli "zavjera ćutanja" u kojoj učestvuju i roditelji i određene privatne klinike gdje se vrše ovi nezakoniti zahvati, a nema nikog ko bi štitio prava te nerođene djece koje je neko odbacio samo zbog toga što su ženskog pola. Za uspjeh je potrebna volja i koordinirana akcija svih.