01-09-2021

Konobari nezakonito kontrolišu goste

Kontrolor Agencije za zaštitu ličnih podataka, nakon nadzora, zaključio je da ne postoji nijedan propis u domaćem zakonodavstvu koji definiše mogućnost da ugostiteljski radnici mogu obrađivati lične, odnosno zdravstvene, podatke gostiju, što Vlada mjerama za borbu protiv korona virusa zahtijeva od njih.

Konobari nezakonito kontrolišu goste | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Vladina odluka od 30. jula, kojom se ugostiteljskim radnicima omogućava obrada ličnih podataka iz nacionalne digitalne kovid potvrde ili običnih potvrda o vakcinaciji, testova ili preležane bolesti i ličnih dokumenata, u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ustanovila je tokom postupka nadzora zakonitosti te odluke Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

AZLP je pokrenula postupak nadzora kod Vlade Crne Gore na osnovu dvije inicijative, i to Centra za građansko obrazovanje i člana Savjeta AZLP-a Muhameda Đokaja, koje su uslijedile nakon konferencije za medije, održane krajem jula u Institutu za javno zdravlje, na kojoj su saopštene mjere za suzbijanje epidemije.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić tada je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da se na samoj validaciji kovid potvrde nalaze samo ime i prezime i datum rođenja, te da nema straha od narušavanja ličnih podataka, dodajući da građani za stavljanje na uvid u tu vrstu podataka daju saglasnost.

Đokaj, u izjavi za Pobjedu, pozvao je Vladu da se ponaša u skladu sa Zakonom, da ispoštuje nalaz kontrolora Agencije i stavi van snage sporne odredbe odluke o mjerama za borbu protiv korona virusa, koju je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

"Važno je da Vlada bude odgovorna, da se ponaša u skladu sa Zakonom, prihvati ovaj nalaz i van snage stavi sporne odredbe Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti kovid-19 od većeg epidemiološkog značaja", kazao je Đokaj.

Prema njegovim riječima, nalaz kontrolora jasno ukazuje da Vladina odluka pravno nije valjana.

"Lično stojim na raspolaganju Vladi da zajednički pronađemo najbolje rješenje kroz izmjene zakonodavstva i regulative, po modelu Austrije i Francuske", kazao je Đokaj.

On je objasnio da su Austrija i Francuska upodobile svoja zakonodavstva na način da za takve mjere i postupanje postoji pravni osnov, što bi trebalo uraditi i u Crnoj Gori, ali i u drugim zemljama Evrope.

"To podrazumijeva izmjenu i usklađivanje više zakona, uključujući i onaj o sprečavanju širenja zaraznih bolesti", rekao je Đokaj.