15-10-2023

Kotorska žičara otvorena još danas

Ljubitelji pogleda s visine pruža se prilika i danas, u nedjelju, 15. oktobra, iskoriste ovaj neradni dan i uz dozu adrenalina dožive prelijepe trenutke u vožnji trasom dugom 3,9 kilometra, sa nulte tačke u Dubu do preko 1300 metara nadmorske visine na Kuku.


Foto: Arhiva, Cable car

Uoči najavljenog prestanka rada Kotorske žičare ogroman broj posjetilaca iz Kotora se u subotu, 14. oktobra, „sjatio“ ka startnoj stanici u Dubu, kao i sa druge strane, od Cetinja ka Kuku, kako bi iskoristili lijep dan za boravak u prelijepoj prirodi. Dugačak red stvorio se uveče, neposredno pred zatvaranje, dok je zalazeće sunce zlatnim zracima sa zapada „oslikavalo“ cijeli bajkoviti pejzaž, pogled sa Kuka ka Kotorskom i Tivatskom zalivu.

Po cijeni povratne karte od sedam eura, a pojedinačne od dva eura, koja je data pred kraj prve “žičarske sezone”, zaista se imalo što vidjeti.

Prema procjeni zaposlenih na kontrolnim punktovima Žičare, preko pet hiljada posjetilaca juče je napravilo „đir“ gondolama.

Mnogi Bokelji i Bokeljke su porodično prošetali obližnjim stazama ka Lovćenu, Jezerskom vrhu, Štirovniku, Ivanovim Koritima, dok su oni mlađi uživali u čarima vožnje „bobom“. Ljubitelji biciklizma imali su mogućnost da iznajme bicikl i da njime obiđu široku paletu brdskih staza Nacionalnoga parka “Lovćen”.

Posjetioci svih uzrasta su dolazili iz Cetinja u kružni obilazak žičarom, od Kuka do Duba i nazad, do Kuka, pa odatle autom ka Cetinju, kako bi tokom 22-minutne vožnje cijelim krugom, dolje i gore, uživali u fantastičnoj panorami raskošnog bokokotorskog primorja.

Žičara je prava turistička atrakcija i pun pogodak investitora za ovu godinu. Za komercijalnu vožnju otvorena je 14. avgusta. Tada je cijena karte za vožnju u jednom smjeru za odrasle koštala 13 eura, a za povratnu kartu trebalo je izdvojiti 23 eura. Vožnja žičarom u jednom smjeru za djecu je koštala sedam eura, a 12 eura za oba smjera. Posebne povoljnosti imaju osobe sa invaliditetom, kao i korisnici CKB-banke.

Potsjećamo, koncesionar za izgradnju žičare je podgorička kompanija Novi Volvox, u konzorcijumu sa kompanijom LEITNER iz Italije, nosilac projekta je pravno lice Žičara Kotor – Lovćen d.o.o. Podgorica, a ostvaren je posredstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, u saradnji sa Upravom za kapitalne projekte.

Žičara se zatvara kako bi se tehnički pripremila za nadolazeće nepovoljne zimske vremenske prilike, a iduće godine biće ponovo otvorena u aprilu.

Izvor: Boka News