09-12-2021

Krađa i prekrađa zvona sa crkve Svetog Jovana - tema druge radionice dječije sekcije animiranog filma

Druga radionica dječije sekcije animiranog filma "Naša anima" u organizaciji NVU "Primorska" i JU "Narodna biblioteka Budve" počela je juče i trajaće do kraja februara 2022. godine. Tema radionice je pripovjetka Stefan Mitrov Ljubiše "Krađa i prekrađa zvona".

Krađa i prekrađa zvona sa crkve Svetog Jovana - tema druge radionice dječije sekcije animiranog filma | Radio Televizija Budva

Radionica će se odvijati u saradnji sa JU "Škola animiranog filma ŠAF" iz Vranja.

Polaznici će se upoznati sa tehnikama animacije, čuti priče o istoriji Budve, njenoj kulturi i neposredno se upoznati sa ruralnim zaleđem našeg grada.

Radionica će se održavati u prostorijama NVU "Primorska" u terminima srijedom od 16h do 18h i subotom od 12h do 14h.

Prijave novih polaznika mogu se podnijeti putem društvenih mreža NVU "Primorska" ili u prostorijama NVU "Primorska" Trg sunca br.4 - zgrada Zavoda za izgradnju do kraja decembra.

Broj polaznika je ograničen na 20. Novi polaznici trebaju biti djeca uzrasta iznad 10 godina.

Radionica je besplatna.

"Za one koji nisu bili a koji će nam se pridružiti, objasnili smo priču Stefan Mitrov Ljubiše "Krađa i prekrađa zvona" koju ćemo u saradnji sa ŠAF iz Vranja probati da animiramo. Ukratko: u selu Gornji Pobori koje se nalazi u Budvi u blizini manastira Stanjevići seljani su sagradili crkvu Sv.Jovana i postavili na nju zvono. Nekoliko godina ranije seljani u Lješkom polju (blizina Podgorice) su sazidali crkvu Sv.Petke i godinama nisu uspjeli da nadju zvono. Tokom jedne posjete Poborima, vidjeli su zvono na crkvi Sv.Jovana i odlučili da ga ukradu za svoju crkvu.To su i učinili. Kada su seljani iz Pobora vidjeli da im nema zvona odlučili su da ne idu na sud nego u prekrađu i da vrate svoje zvono. To su i učinili. Priča se završava veseljem oko crkve Sv. Jovana zbog vraćanja zvona i poukom koju kaže knez: "Ko što čini to i dočeka". Na prvom času smo crtali prvu scenu - Selo Gornji Pobori. U planu je da nacrtamo scene i likove. Sledeći put nastavljamo sa scenom 1 i crtamo scenu 2-crkvu Sv.Jovana. Od svih crteža biramo najljepši (djeca biraju) a svi crteži će biti prikazani na izložbi koja će biti na kraju radionice", istakli su organizatori.