26-01-2022

Laganim treningom protiv anksioznosti

Fizička aktivnost je, za osobe koje se bore sa anksioznošću i paničnim napadima izuzetno važna, smatra fitnes instruktorka Jovana Dubljević. Za Portal RTCG objašnjava kakvi se treninzi preporučuju anksioznim osobama i kako ih ohrabriti da počnu da se bave nekom fizičkom aktivnošću.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Fitnes instruktorka Jovana Dubljević preporučuje da osoba sama odluči na koji će način biti fizički aktivnija, kao i tempo koji joj odgovara, te da je jako važno da ne osjeća pritisak da mora da odradi cijeli trening.

Ističe da ne postoji neka određena vježba koja može da pomogne kod takvih stanja, od konkretne vježbe je važnije da redovno sprovodite fizičku aktivnost koja vam prija, makar to za početak bila i šetnja na svježem vazduhu.

"Osobe koje imaju izraženu anksioznost često imaju strah da treniraju u zatvorenim i zagušljivim prostorijama, sa većim brojem ljudi, pa je zato važno da osoba sama odluči na koji će način biti fizički aktivnija, ali i da sama bira tempo koji joj prija, najvažnije je da ne osjeća pritisak da mora da odradi cijeli trening, nekada je i 15 minuta laganog treninga uz istezanje i tehnike disanja, veliki napredak", objašnjava Dubljević.

Ne preporučuju se agresivni i intenzivni treninzi

Naglašava da se osobama sa anksioznošću i paničnim napadima nikako ne preporučuju jaki, agresivni i intenzivni treninzi, a nije poželjno ni da predugo traju.

"Treneri koji rade sa klijentima koji imaju ovakav problem treba da imaju u vidu da je glavni cilj treninga da se klijent nakon treninga osjeća smirenije, bolje, nikako izmoreno, iscrpljeno i dodatno uznemireno, zato se sa programom uvijek ide lagano, uz dosta konsultacija sa klijentom, jer je od fizičkih rezultata mnogo važnije da klijentu bude što prijatnije i da se osjeća bezbjedno", upozorava Dubljević.

Važno da je prostorija provjetrena

Kaže da mnogi klijenti koji imaju panične napade neće početi da treniraju jer se boje kako će trener reagovati i da li će se snaći u takvoj situaciji, pa je važno uvjeriti klijenta da će sve biti u redu čak i ako do toga dođe.

"Važno je da prostorija u kojoj se odvija trening bude provjetrena, da klijent bude upoznat sa prozorima koje može da otvori ukoliko poželi svjež vazduh. Kod ovakvih slučajeva je važno naglasiti klijentu da je sasvim u redu da izađe na svjež vazduh kad god poželi, da je u redu da treningu prisustvuje osoba uz koju se osjeća sigurnije itd", poručuje Dubljević.

Za trenere je, kako ističe, važno da su obučeni za reakciju u slučaju da klijent doživi panični napad, jer se, nažalost, javlja sve više klijenata sa ovakvim problemom.

Morate biti istrajni, benefiti će se vidjeti

"Za osobe koje imaju ovaj problem koje su već pojačale fizičku aktivnost ali ne vide napredak u psihološkom smislu, važno je napomenuti da ne odustanu, jer se prvi benefiti rijetko osjete odmah, već nakon nekog vremena", kazala je Dubljević.

Kod anksioznog poremećaja je, napominje, takođe važna zdrava, izbalansirana ishrana i hidratacija.

Izvor: RTCG