15-06-2023

Lakić: Zbog malih plata nedovoljno profesora matematike

Treba povećati platu prosvjetnim radnicima a smanjiti poslanicima da bi se sistem vrijednosti uspostavio kako treba, kazao je u emisiji “Stav” na TVCG prosvjetni radnik i sudski vještak Marko Lakić. Istakao je da u Crnoj Gori postoji veliki broj kandidata za poslanike, a na birou nema profesora matematike jer, kako je kazao, poslanici imaju platu po 2.000 eura a prosvjetni radnici dosta manju.

Lakić: Zbog malih plata nedovoljno profesora matematike | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

“Početkom ove godine sam rekao da ukoliko se desi da se maturski ispiti u srednjim školama sprovedu kako treba pokazaće pravo stanje u prosvjeti u Crnoj Gori. Nisu djeca dobila nulu, to su bodovi, dobili su ocjenu, ali mislim da je naše Ministartsvo prosvjete dobilo jednu veliku nulu”, kazao je Lakić.

Istakao je da javnost već duže vrijeme priča oko prepisivanja i poklanjanja ocjena u školama.

“Ja sad već ne mislim da je ovo slučajno, ja sumnjam da ovo neko namjerno radi da uništi buduće generacije radi neke bolje manipulacije”, kazao je Lakić.

Istakao je da se te stvari dešavaju tako što se promjenom ministra mijenja komplet struktura ispod njega.

“Promjenom ministra mijenja se komplet struktura ispod ministra jer nam dolaze politički kadrovi. To je situacija kod sadašnjeg ministra, kod prethodne ministarke i onog ministra prije nje. Kad se desi da mi u Ministarstvu prosvjete zaposlimo profesionalce koji će ostati i dolaskom nekog novog ministra mi ćemo tad kao društvo da napredujemo”, kazao je Lakić.

Istakao je da na takve pozicije dolaze ljudi “koji ne zaslužuju tu poziciju, nemaju svoje ja i znanje”.

“Ovo se ne odnosi samo na aktuelnog ministra, ovo je degradiranje godinama unazad”, kazao je Lakić.

Istakao je da je on od samog početka protiv devetogodišnjeg sistema obrazovanja i Bolonje.

“Ja sam od samog početka protiv uvođenja Bolonje. Jedan od uslova da bi se Bolonja sprovela, je da maksimalan broj u razredu bude 20, a kod nas je po 24 ili 25 učenika”, kazao je Lakić.

Istakao je da iz svog iskustva priča, da od 24 učenika ima dva učenika romske nacionalnosti koji ne znaju naš jezik.

“Oni ne prate. Kolege moje im upisuju dvojke i na taj način oni prelaze razred i na kraju će oni da dobiju svjedočanstvo. U tom istom odjeljenju imam i dijete sa smetnjama u razredu i ja kao profesor moram pripremiti testove prilagođene tom učeniku”, kazao je Lakić.

Istakao je da u tom odjeljenju ima i učenika koji je izvanredan ali da u našoj državi niko oko takvih učenika ne vodi računa.

Lakić je kazao da kada je u pitanju generalan kvalitet nastavnika i profesora u školi, on bi ima dao pozitivnu ocjenu.

“U smislu njihovih kadrovskih mogućnosti i potencijala prosvjetnom kadru bih dao pozitivnu ocjenu. Vjerujete da danas prosvjetni radnik ima toliko nametnutih stvari da on ne može da se bavi osnovnim poslom tj. vaspitanjem i obrazovanjem djece. On ima papirni, elektronski dnevnik, čak se sad pominje i osmočasovni rad profesora”, kazao je Lakić.

Istakao je da u svakoj školi po djetetu može da se prepozna kakvo je stanje kući.

“Definitivno imamo prostora da radimo sa roditeljima. Ali ukoliko imate jednu disfunkcionalnu porodicu i jedno dijete koje je takvo, i to dijete remeti mir drugoj djeci koja su iz nekih kvalitetnih porodica sistem treba da reaguje”, kazao je Lakić.

Naglasio je da smatra da je sasvim normalno da se ide kod psihologa.

Lakić je naveo da na izborima koji su održani 11. juna ima veliki broj kandidata za poslanike, a nam na birou fale profesori matematike.

“Mi imamo veliki broj kandidata za poslanike, jer poslanici imaju platu 2.000 eura a na birou nemamo nastavnika matematike, a to je zato što su nam male plate prosvjetnom kadru i ljekaru. E pa kad vidimo da nemamo profesora, njima ćemo povećati plate, imamo kandidate za političare, njima ćemo smanjiti plate i sistem vrijednosti će se uspostaviti tako kako treba”, zaključio je Lakić.

Izvor: RTCG