03-09-2019

Ljiljan – vječni simbol vjere i nevinosti

Ljiljan često nalazimo u predjelima istočne Azije, južne Evrope te cijelog Mediterana. Cvjeta od maja do početka jeseni u svim bojama osim plave.

Ljiljan – vječni simbol vjere i nevinosti | Radio Televizija Budva

Ovaj cvijet ima dugu istoriju simbolike, kako svjetsku tako i religijsku. Ljiljan najčešće simbolizuje nevinost i čistoću što možemo iščitati iz svih religijskih legendi koje ga spominju.

Hrišćanska legenda tvrdi da je ljiljan rastao u Rajskom vrtu gdje ga niti jedno zlo nije moglo dotaknuti. Druga takva legenda kaže da je žuti ljiljan zaustavio Mojsijevu kolijevku dok je plutala Nilom spasivši ga.

Heraldički ljiljan u Francuskoj bio je poznati simbol kraljevske moći, a kako je došao na taj glas? Legenda kaže da je u žaru bitke kod Tolbiaca utemeljitelj francuske monarhije Clovis, odlučio potražiti pomoć hrišćanskog Boga, uprkos tome što je bio paganin. U trenu kada se činilo da je sve izgubljeno, pojavio se anđeo s granom ljiljana koja je Clovisu donijela pobjedu. Nakon tog natprirodnog događaja Clovis je krstio svu svoju porodicu odajući počast i vjernost crkvi.Izvor: maslinar.com