18-05-2021

LPCG: Izrugivanje sa državom u Budvi za Dan nezavisnosti

Pozivamo Opštinu Budva da hitno odustane od ovakve tragikomične prakse, uozbilji se i svoje nadležnosti sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim aktima države i lokalne samouprave, navedeno je u saopštenju Liberalne partije Crne Gore kojeg prenosimo intergalno.

LPCG: Izrugivanje sa državom u Budvi za Dan nezavisnosti | Radio Televizija Budva


Opština Budva ponovo se izruguje sa državom i to baš povodom Dana nezavisnosti 21. maja, kada obilježavamo 15 godina od obnove državne nezavisnosti.

Umjesto državnim zastavama, opštinska vlast okitila je grad sa srpskim trobojkama pod komičnim izgovorom da je to zastava kraljevine Crne Gore. Prije svega, ta zastava koja na sebi nema grb Crne Gore nije nikada bila zastava kraljevine Crne Gore već srpska narodna zastava u Srbiji, a sve i da jeste bila zastava kraljevine, 21. maja se ne obilježava dan kraljevine Crne Gore već dan obnove nezavisnosti države Crne Gore koja ima svoja obilježja i simbole, definisane Ustavom i međunarodno prepoznate.

Jasno je da je ovo samo ogledalo velikosrpske agende i politike koju opštinska i aktuelna državna vlast i ne kriju. Njihovo je legitimno pravo da budu pristalice nacionalističkih i velikodržavnih ideja, ali sa pozicija vlasti i državnih i lokalnih organa i službi moraju poštovani slovo zakona i državne simbole a ne iznositi svoje hirove i sprovoditi politiku koja se njima intimno dopada. Na šta bi ličila Crna Gora kada bi svaka lokalna vlast i svaki rukovodilac obilježavao državne praznike i kitio gradove po sopstvenoj volji i ukusu, sa raznim simbolima koji mu leže na srcu? Korisnije bi bilo da se bave turističkom sezonom u metropoli turizma nego istorijom i heraldikom.

Pozivamo Opštinu Budva da hitno odustane od ovakve tragikomične prakse, uozbilji se i svoje nadležnosti sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim aktima države i lokalne samouprave. Neka pokažu makar malo odgovornosti prema građanima i prema državi čiji su funkcioneri i službenici i makar malo civilizacijske i demokratske svijesti, sve partije lokalne vlasti, naročito URA, bivša građanska i crnogorska partija a danas očigledno samo ukras i privjezak DF i Demokrata.