22-02-2018

Marković: Nove mjere za uvođenje reda u taksi prevozu

Taksiti više neće određivati sami cijene prevoza, već će to činiti Skupština opštine. Predloženo je da cijene budu od 0,5 EUR za start i 0, 7 EUR za km do cijene od 1 EUR za start i 1,50 EUR za km vožnje.

Marković: Nove mjere za uvođenje reda u taksi prevozu | Radio Televizija Budva

Taksisti ne bježe od odgovornosti, ali traže iste uslove za sve, na nivou države.

Kako bi se uredio taksi saobraćaj u našem gradu, u toku je predlog Nacrta odluke o taksi prevozi na nivou opštine Budva.

Krajem prošle godine je donesen novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, koji će pomoći u lakšem uređivanju drumskog saobraćaja na lokalnom nivou.

"Jedna od većih promjena što se tiče taksi prevoza je to što su ranije taksisti sami formirali cijene, a ove godine lokalna vlast ima mogućnost da odredi minimalnu i maximalnu cijenu vožnje", kazao je sekretar Sekretarijata za privredu, Marko Marković.

To znači da će oni moći samo u tom opsegu cjenovno da konkurišu jedni drugima.

Ministarstvo saobraćaja predvidjelo je tri tarife koje će se moći koristiti u taksi vozilima - dnevnu, noćnu i vangradsku tarifu.



O tačnoj tarifi za područje našeg grada odlučiće Skupština opštine.

"U konsultaciji sa taksitima i građanima, predloženo je da cijene budu od 0,5 EUR za start i 0, 7 EUR za km do cijene od 1 EUR za start i 1,50 EUR za km vožnje", kazao je Marković.

On je dodao i da je cijena vožnje jako bitna, jer će destimulisti sve one koji se bave nelegalno ovim poslom.

Marković je najavio i uvođenje ekološkog standarda, što podrazumijeva novija taksi vozila, sa periodom prilagođavanja svim taksistima.

Uvažena je još jedna sugestija iz taksi udruženja, a tiče se taksi stajališta.

"Cijena za taksi stajališta će biti niža. Iz taksi udruženja su cijenu od 500 EUR za koprišćenje stajališta smatrali visokom, sa čim smo se slažemo, pa će cijene biće niže za oko 40%, tačnije iznosiće oko 300 EUR" ističe Marković.

Svi koji žele da upute sugestije ili predloge vezano za ovu Odluku, mogu se lično obratiti u Sekretarijatu za komunalno stambene poslove i Sekretarijatu za privredu, kao i u pismenoj formi na mail privreda@budva.me