20-06-2018

Međunarodni dan joge na Slovenskoj plaži

Crna Gora četvrti put zajedno sa mnogim zemljama svijeta sjutra obilježava Međunarodni dan joge. Ovaj dan će u Budvi biti obilježen na Slovenskoj plaži, gdje će se u terminu od 18:30 do 19:30 sati vježbati joga.

Međunarodni dan joge na Slovenskoj plaži | Radio Televizija Budva

Foto: Tanjug

"Pored Budve, akciji će se priključiti i Nikšić, Kotor, Tivat, Podgoricag, gdje će naši instruktopri volonteri držati javni čas koji će biti otvoren za širu publiku, praktikovati jednostavne vježbe", istakla je instruktorka joge, Dragana Mladenović.

Jogom do mira i harmonije

Ovaj datum ustanovljen je Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 11. decembra 2014. godine, kojom se pozivaju lokalni ćinioci da se priključe podizanju svijesti javnosti o dobrobitima joge i njenom uticaju na globalnu politiku zdravlja.

Inicijativi se godinu dana kasnije priključio i Evropski parlament kada je 21. aprila upriličio manifestaciju “Put joge”.

Vježbe joge imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, smisla života i vlastitog odnosa prema Bogu.

Indijski naučnici veruju da joga datira 5.000 godina unazad, na osnovu arheoloških nalaza sa crtežima na kamenu i zabjeleški u drevnom korpusu hinduističkih spisa - "Vedama".

U Kašmiru vojnici na strunjačama izvijaju leđa u pozi mosta, na zelenim površinama Bombaja penzioneri meditiraju ili se istežu, a u jednom od glavnih parkova Nju Delhija svakog jutra na desetine poklonika "smijeh joge" smijju se na silu kako bi dostigli unutrašnji mir.