03-12-2020

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je od strane Ujedinjenih nacija i širom svijeta se obilježava svakog 3. decembra, počev od 1992. godine.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom | Radio Televizija Budva

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. god., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

U svijetu više od jedne milijarde ljudi ili oko 15 odsto stanovništva, živi sa nekom vrstom invaliditeta, od toga 80 odsto živi u zemljama u razvoju. Više od 100 miliona osoba sa invaliditetom čine djeca.