11-01-2016

Mesi dobitnik Zlatne lopte

Fudbaler Barselone Lionel Mesi osvojio je danas svoju petu, rekordnu Zlatnu loptu, nagradu koja se dodjeljuje za najboljeg igrača godine.

Mesi dobitnik Zlatne lopte | Radio Televizija Budva

Mesi je proglašen za najboljeg igrača 2015. godine, čime je prekinuo dvogodišnju seriju Kristijana Ronalda.

Napadač Barselone ponovo je osvojio nagradu zahvaljujući sjajnoj sezoni svog kluba, koji je prošle godine osvojio pet trofeja.
Ronaldo je bio drugi u glasanju, a centafor Barselone Nejmar treći.

Izbor se obavlja glasanjem kapitena i selektora reprezentacija, kao i pozvanih novinara iz zemalja FIFA.

Barselona je osvojila sve nagrade, pošto je njen trener Luis Enrike proglašen za najboljeg trenera, jer je s klubom osvojio prvenstvo i kup Španije, Ligu šampiona, evropski Superkup i Svjetsko prvenstvo klubova.

"Ovo je poseban trenutak za mene, to što sam ponovo na ovoj bini i što osvajam još jednu Zlatnu loptu. Nevjerovatno je da je ovo moja peta, to je više nego bilo šta o čemu sam sanjao kao klinac. Hvala svima koji su glasali za mene, a hvala i mojim saigračima. Uvijek govorim da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez njih", rekao je Mesi.

"Hvala i fudbalu uopšte na svemu što mi je donio, i dobro i loše, jer me je natjerao da odrastem i da uvijek učim", dodao je on.

Mesi je prošle godine odigrao 56 utakmica za Barselonu i postigao je 53 gola. Sa Argentinom je došao do finala Kopa Amerika, u kome je njegov tim izgubio na penale od Čilea.

Nagradu "Puškaš" za najbolji gol 2015. dobio je Brazilac Vendel Lira, u utakmici njegove Goijanesije protiv Atletika.

Najbolja fudbalerka svijeta je Karli Lojd, koja je kao kapitenka predvodila SAD do pobjede na Svjetskom prvenstvu, kada je u finalu za 13 minuta postigla het-trik.

Za najboljeg ženskog trenera proglašena je selektorka SAD Džil Elis, koja je u Kanadi dovela svoj tim do treće titule svjetskih prvakinja.

Tim godine: Manuel Nojer (Bajern); Tijago Silva (PSŽ), Marselo (Real Madrid), Serhio Ramos (Real Madrid), Dani Alveš (Barselona); Andres Inijesta (Barselona), Luka Modrić (Real Madrid), Pol Pogba (Juventus); Nejmar (Barselona), Lionel Mesi (Barselona), Kristijano Ronaldo.