21-04-2020

Mina Brajović: Izjava da "najgore tek prijeti" istrgnuta iz konteksta

Izjava generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, u vezi sa pandemijom virusa korona, u kojoj se navodi da planeti najgore tek prijeti istrgnuta je iz konteksta, kazala je za Radio Crne Gore šefica kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović. Ona je podsjetila da su izjavu prenijeli mediji širom svijeta.


Foto: Privatna arhiva

Tokom konferencije za novinare Gebrejsus je potencirao da je neophodna globalna solidarnost utemeljena na istinskom nacionalnom jedinstvu. Istakao je da bez te dvije komponente najgore je pred nama, pojasnila je Brajović.

"Izjava generalnog direktora SZO je i stav te organizacije, a koji smo mi sa različitih adresa u kontinuitetu plasirali, a to je da samo združenom akcijom zajedničkim djelovanjem na svim nivoima, na nacionalnom nivou, na nivou zajednice ali i na nivou djelovanja odgovornog pojedinca možemo uspješno da se izborimo sa pandemijom, u protivnom , kao što je i on istakao, biće svijetu veoma teško da se izbori protiv ove velike tragedije“, naglasila je Brajović.

Gebrejsus je vrlo jasno potencirao da je neophodna, kao što smo zapravo potencirali i od prvog trenutka, kad smo proglasili vanrednu situaciju, i kasnije kad je proglašeno da je riječ o pandemiji, da ukoliko budemo željeli da se uspješno izborimo sa ovim zdravstvenim, ali i velikim socijalnim i ekonomskim izazovom neophodno je da promovišemo pristup, koji podrazumijeva solidarnost i koji će biti prije svega utemeljen na nauci i naučnim dokazima, istakla je Brajović.

"Još jednom pozivam građane da budu odgovorni i da prate preporuke nacionalnih vlasti, ali i da istaknem da je borba protiv epidemije i pandemije Covid 19, borba svih nas u kojoj i svako pojedinačno ali i svaka zemlja i zajednica trebaju da daju svoj doprinos kako bi smo je uspješno prevazišli“, zaključila je šefica kancelarije SZO Mina Brajović.

Izvor: Portal RTCG