22-05-2020

Moguće odlaganje dodjele Oskara?

Američka filmska akademija razmišlja o odlaganju 93. dodjele Oskara, zakazane za 28. februar 2021. godine, piše Varajeti.


Foto: Getty Images

Prema neimenovanim izvorima tog filmskog časopisa, formalna odluka još nije donijeta, niti ima konkretnih predloga o eventualnom novom terminu. Akademija je odbila da komentariše tu informaciju.

Akademija je nedavno objavila nova pravila za podobnost filmova za ulazak u trku za nominacije, uslovljenih pandemijom korona virusa.

Predsjednik Akademije Dejvid Rubin tada je izjavio da je još rano prognozirati da li će i sama ceremonija, koju direktno prenosi ABC, biti promijenjena.

Prema dosadašnjim pravilima, filmovi moraju imati najmanje sedmodnevno bioskopsko prikazivanje na području Los Anđelesa do 31. decembra da bi se uopšte kvalifikovali za trku za Oskara.

Ove godine, međutim, i filmovi prikazani digitalno mogu biti nominovani, pod uslovom da je njihov produkcijski studio imao ranije utvrđeni plan bioskopske projekcije.

Nova pravila omogućavaju i da filmovi mogu da budu prikazani u bioskopima u Njujorku, Čikagu, Majamiju… umjesto samo u Los Anđelesu.

Uprkos smanjenju broja gledalaca prenosa ceremonije dodjele Oskara i neuspješnih pokušaja da reformiše taj šou, Američka filmska akademija ostvaruje enormnu zaradu od TV prenosa, a prema medijskim izvještajima, ABC je platila 2017. godine 80 miliona dolara za prava na prenos.


Izvor: SEEcult