02-03-2022

Mogućnosti IPARD projekta predstavljene i budvanskim poljoprivrednicima

Prezentacija četvrtog Javnog poziva za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 1 „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ - IPARD-a II 2014–2020, za poljoprivredne proizvođače i zainteresovane strane sa područja opštine Budva održana je danas u Velikoj sali Opštine Budva.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Tom prilikom, v.d. direktora Direktorata za plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislav Bojović i njegovi saradnici upoznali su budvanske poljoprivrednike sa mogućnostima koje pruža ovaj javni poziv, koji će biti aktuelan od 14. marta. Takođe, saopšteno je više pojedinosti i o IV Javnom pozivu za Mjeru 3 koji je otvoren 14. februara.

Predstavnici Ministarstva podsjetili su proizvođače da se kroz objavljeni Javni poziv, koji se odnosi na primarnu proizvodnju podržavaju projekti sa prihvatljivim troškovima u iznosu od od 10.000€ do 500.000€, dok podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65%. Za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70%. Podrška se, kako su pojasnili, dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Učinak prezentacije za naš portal sumirala je Milica Peruničić, službenica resornog ministarstva.

"Budvani su gostoprimni, lijepo su nas dočekali i zainteresovani su za sredstva iz IPARD programa. Ono gdje mi možemo da kažemo da je veliko interesovanje jeste u oblasti maslinarstva i pčelarstva, kao i ribarstva.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Ono što očekujemo od njih jeste velika zainteresovanost i da sredstva Evropske unije usmjerimo ka oblastima koje njih najviše zanimaju", kazala je ona.

Prezentaciji je prisustvovalo desetak poljoprivrednika iz Budve, među kojima su bili i predsjednik Udruženja pčelara Budve Pavle Kentera i Stevo Davidović iz Udruženja maslinara "Maslinada".

"Imali smo priliku da čujemo važne informacije o značajnom projektu koji nudi velik povrat novca od čak 65% za mlađe ljude. Pčelari će svakako biti informisani o svemu, potrudićemo se da iskoristimo i ovu podršku, pored svih podrški koje koristimo od naše lokalne samouprave", istakao je Kentera.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

On je dodao da je za pčelare značajan pristup sredstvima iz EU fondova.

"Zbog dokumentacije koja je izuzetno obimna, a negdje za pčelare i komplikovana, naročito za starije poljoprivrednike, sigurno nam znači podrška jer je pčelarska oprema izuzetno skupa. Potrebno je podići objekte koji su nam neophodni, a sve to iziskuje značajna finansijska sredstva. Iz Ministarstva su odgovorili na sva naša pitanja i olakšali nam, pa je sada sve na nama poljoprivrednicima", dodao je.

Zainteresovani pojedinci, članovi lokalne samopurave i predstavnici resornog ministarstva saglasni su da je neophodno više ulaganja u budvanske potencijale, jer za to, kako su ocijenili, postoje kapacitet, naročito u zaleđu naše opštine.

U vezi sa tim, u narednom periodu, svi akteri nastojaće da učvrste saradnju, kako bi se poljoprivreda i u ovoj sredini podigla na veći nivo.

IPARD fond je pretpristupni program Evropske unije, sastavni dio IPA fonda, odnosno njegova komponenta koja se odnosi na ruralni razvoj. Predstavlja instrument evropske pomoći zemljama koje su pred vratima EU.


M.S.