25-02-2023

Održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava o planiranju investicija u ruralnu infrastrukturu kroz IPARD program

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede održalo je sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava svih crnogorskih opština u cilju blagovremenog planiranja i implementacije Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu IPARD III programa za programski period 2021 - 2027. Sastanku su prisustvovali predstavnici opština, kao i predstavnici Zajednice opština i Evropske delegacije u Crnoj Gori.


Foto: Gov.me

Kako je saopšteno iz ovog vladinog resora, u uvodnom dijelu prisutnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je približio okvir podrške IPARD III programa i njegov značaj za budući razvoj ruralnih područja u Crnoj Gori, konkretno, za podršku u okviru Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu čiji će korisnici biti lokalne samouprave.

"Predstavnici ministarstva su ovu aktivnost pokrenuli u cilju uspostavljanja modula saradnje sa predstavnicima lokalnih samouprava, vezano za analizu stanja i mogućnosti realizacije Mjere 6 kao i prepoznavanja budućih izazova u implementaciji", navode u saopštenju.

Iz MPŠV ističu i koje su to, prema riječima ministra Jokovića, prihvatljive investicije za podršku.

"One se odnose na investicije u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje infrastrukture potrebne za razvoj ruralnih područja, uključujući puteve, lokalni pristup putevima od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, pristup poljoprivrednom i šumskom zemljištu, snabdijevanje električnom energijom iz održivih izvora, upravljanje otpadom i vodama, lokalni pristup priključcima za informacione tehnologije i komunikacije", saopštili su oni.

Generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj, Andrijana Rakočević, prisutne je detaljnije upoznala sa mjerom podrške i kriterijumima.

"Planirani maksimalni ukupni prihvatljivi troškovi po investicionom projektu lokalne samouprave 1.000.000 eura, dok je ukupan broj podržanih projekata za programski period, po lokalnoj samoupravi, za ovu mjeru ograničen je na dva projekta."

Na sastanku je, kako su naveli iz MPŠV, ukazano na značajnu ulogu Zajednice opština Crne Gore i obaveze lokalnih samouprava u predstojećem procesu, a jedna od poruka je i ta da je za uspješnu implementaciju neophodna potpuna uključenost i posvećenost svih djelova sistema.

Generalna sekretarka Zajednica opštine Crne Gore, Mišela Manojlović istakla je spremnost i izuzetnu posvećenost realizaciji mjere podrške kroz IPARD III program ističuči da su i obezbjedili sredstva za pomoć za izradu projektne dokumentacije.

"Kao prvo, obezbijedili smo sredstva od oko pola miliona eura kojima možemo finansirati tehničku dokumentaciju za investicione projekte u vrijednosti do 400.000 eura sa kojima opština aplicira za donatorska sredstva. Projekte veće vrednosti ćemo kofinansirati u istom iznosu.“ Takođe, ocijenjeno je da je ovakav vid komunikacije odličan mehanizam za koncipiranje dalje saradnje u cilju realizovanja ovih investicija između Ministarstva i lokalnih samouprava", istakla je ona, saopštili su iz MPŠV.

Ministar Joković na kraju sastanka pozvao je sve prisutne da sagledaju stanje ruralne infrastrukture u svojim opštinama.

"Da u okviru projekata objedine što više postojećih zahtjeva koji se odnose na investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, kako bi se što više „spornih tačaka“ riješilo u okviru jednog projekta, blagovremeno obezbijede potrebni kadrovski kapaciteti za pripremu i sprovođenje EU projekata i ostali preduslovi iz nadležnosti lokalnih samouprava vezanih za implementaciju Mjere 6 IPARD III programa, kao što su ažuriranje strateških planova i prostorno-planskih dokumenata u kojima investicija za podršku mora biti prepoznata", zaključuje se u saopštenju.