17-01-2022

Na evidenciji Zavoda u Budvi 1.128 nezaposlenih lica

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi preko 1.000 lica, od čega je najveći broj njih, i to 359, preko 50 godina starosti, a oni do posla najteže dolaze. Šefica kancelarije Zavoda za zapošljavanje Budva Slobodanka Đureinović Nikčević kazala je da program stručnog osposobljavanja za visokoškolce počinje 15. januara i da će trajati 15. oktobra.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Kako je za "Polis" kazala Đureinović Nikčević, na birou za zapošljavanje trenutno se nalazi 1.128 lica.

"Od tog broja je 737 žena. Prema stepenu stručne spreme, najveći broj nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom 384, zatim sa visokom stručnom spremom 259, nekvalifikovane radne snage 204 i sa trećim stepenom stručne spreme 183 lica. U proteklom periodu došlo je do povećanja broja lica sa visokom stručnom spremom, jer se određeni broj korisnika stručnog osposobljavanja vratio na evidenciju poslije završetka, a takođe se određeni broj lica prijavio za stručno osposobljavanje", rekla je ona za "Polis".

Starosna struktura nezaposlenih uvijek je slična. Najmanje je najmlađih, od 18 do 25 godina - njih 86. Od 25 do 30 godina ih je 141, od 30 do 40 na birou rada nalazi se 312 lica. Od 40 do 50 godina nezaposleno je 230 građana.

Prema podacima Zavoda, najviše je onih preko 50 godina, i to 359. To su, ujedno, i lica koja teže dolaze do posla.

U protekloj godini raspisivana su slobodna radna mjesta najviše u turizmu.

"Raspisano je 2.439 radnih mjesta, i to najveći broj u turističkoj djelatnosti, zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, trgovini i obrazovanju. Najveći broj radnih mjesta je raspisan za lica sa srednjom stručnom spremom - 697, zatim kvalifikovana radna snaga 635 i nekvalifikovana radna snaga 569 lica. Od 15. januara počinje program stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Program traje do 15. oktobra, devet mjeseci, ali se priznaje kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i to je uslov za polaganje stručnog ispita sa visokim obrazovanjem. U tom periodu, naravno, korisnici ovog programa primaće mjesečnu nadoknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u državi. Sa naše evidencije je na stručno osposobljavanje upućena su 64 visokoškolca koji su dobili poslodavce i sa njima potpisali ugovor o obavljanju stručnog osposobljavanja", zaključila je Đureinović Nikčević.

Jedan dio visokoškolaca je poslije stručnog osposobljavanja ostao na dobijenim radnim mjestima.


M.S.


Zabranjeno preuzimanje tekstova bez pismenog odobrenja redakcije portala RTV Budva