22-05-2020

Najavljuje se nastavak snimanja filmova i serija u Kaliforniji

Kalifornija će iduće nedjelje objaviti smjernice za nastavak produkcije holivudskih filmova i televizijskih serija zaustavljene zbog mjera oko koronavirusa, ali je guverner te američke države Gavin Njusam upozorio da će okrug Los Anđelesa najvjerovatnije biti izuzet iz te prve faze otvaranja.


Foto: Beta/AP

Studiji za snimanje su prazni od kada je Kalifornija uvela mjere izolacije da zaustavi širenje pandemije koronavirusa sredinom marta.

Večina od 58 okruga će moći da organizuju nastavak snimanja uz sprovođenje određenih mjera koje će biti detaljno predstavljene u ponedjeljak, rekao je guverner Njusam.

Međutim okrug Los Anđelesa u kojem je Holivud i gdje ima gotovo 900.000 zaposlenih u industriji zabave suviše je teško pogođen koronavirusom da bi odmah mogao da planira otvaranje.

"Broj umrlih neproporcionalno pogađa taj okrug", rekao je guverner Njusam i ocijenio da će okrug Los Anđeles kasniti više nedjelja za ostalim kada je riječ o otvaranju.

Ukupno je 86.000 slučaja Kovida-19 zabilježeno u Kaliforniji i 3.485 umrlih, a od tog broja samo u okrugu Los Anđelesa ima gotovo 40.000 zaraženih i više od polovine umrlih, 1.926.

"Neću da zaslađujem stvari imamo porast broja zaraženih u regionu Los Anđelesa i zato ćemo tu imati odlaganja", rekla je šefica kabineta guvernera En O'Liri na video sastanku sa zvaničnicima industrije zabave.

Zvaničnik Netfliksa koji je učestvovao na sastanku je rekao da bi dugoročno moglo biti teških posljedica ukoliko bi se oglušilo o mjere bezbjednosti. On je ocijenio da produkcije gdje su potrebne manje ekipe, kao za dokumentarce, mogu da nastave da rade brže ali da snimanja filmova gdje učestvuje veliki broj ljudi zahtijevaju mnogo više obezbjeđenja i znatnu logistiku.

Netfliks je već ponovo počeo produkciju u nekim zemljama kao što su Island, Švedska i Južna Koreja. Reditelja Ava DuVernej ocjenjuje da ekipe za snimanje treba da budu podijeljene na manje "ćelije" koje će se smjenjivati da bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.


Izvor: Vijesti