07-10-2014

Naučna konferencija u Manastiru Reževići

Crkva Svete Trojice, jedna od tri u ovkiru Manastira Reževići nadomak Budve, obilježava ove godine dva vijeka od osnivanja. Tim povodom Mitropolija crnogorsko-primorska organizovaće u Manastiru od 7. do 9. oktobra veliku međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Bogoslužbeno prostranstvo: istorija, arhitektura, slikarstvo, književnost, crkveno pojanje“.

Naučna konferencija u Manastiru Reževići | Radio Televizija Budva

Rukovodilac projekta i iguman Manastrira Reževići, arhimandrit Hrizostom Nešić, očekuje dolazak oko 20 svjetski priznatih naučnika, istoričara, filologa, arhitekata, doktora muzike i književnosti iz Moskve, Sankt Peterburga, Oksforda i Beograda, zajedno sa kolegama sa Cetinja, iz Budve i Podgorice. Poziv za učešće poslat je i princu Nikoli Petroviću – Njegošu, koji je po struci arhitekta.

Na konferenciji će biti riječi o Manastiru Reževići kroz istoriju, kulturu i duhovni život Crne Gore, uz naglasak na njegovu bogatu arhitekturu. Poseban akcenat biće stavljen na aktivnosti i napore da se vrijedno nasljeđe sačuva za buduće generacije, imajući u vidu da je manastirski kompleks Reževići uvršten u spisak kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i nalazi se pod zakonskom zaštitom. Dio konferencije biće posvećen crkvenoj književnosti i njenoj refleksiji na umjetnička djela.

Ovaj značajan naučni događaj, koji Mitropolija organizuje u saradnji sa opštinom Budva, otvoriće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a učesnicima će biti omogućeno da obiđu Manastir na Cetinju, dvor kralja Nikole i Narodni muzej.