23-02-2024

NVO „Serdar”: Danas počinje II po redu festival „Naše ognjište”

U duhu tradicije i očuvanja kulturnog naslijeđa, NVO "Serdar" organizuje drugi po redu festival "Naše ognjište", koji počinje večeras u parohijskom domu Sveti Toma u Bečićima, sa početkom u 19 časova. Festival će trajati do 25. februara.



Pod blagoslovom oca Petra Cerovića i podrškom Crkvene Opštine Bečićke, na čelu sa predsjednikom Dejanom Andrićem, festival "Naše ognjište" postaje istinski simbol okupljanja i promocije tradicije.

"Polazeći od činjenice da je termin ‘ognjište’ utemeljen u tradiciji i svijesti naroda, shvatili smo da smo na neki način svi otuđeni od našeg izvornog ognjišta, od mjesta koje je okupljalo porodicu, pleme, bratstvo. Danas stvaramo nova ognjišta, van mjesta našeg porijekla, a novo ognjište pronalazimo na nedjeljnim liturgijama okupljajući se u dvorištima crkava ili manastira.Zato je potrebno osmišljavanje festivala "Ognjište" koji nije samo zabavnog karaktera, već ima i edukativnu komponentu kroz tematski okrugli sto koji se bavi istorijom i tradicijom u savremenom kontekstu", saopšteno je iz NVO "Serdar".

Renomirani pisci i stvaraoci pridružiće se festivalu kako bi kroz svoja djela podsjetili na vrijednosti koje su oblikovale naše identitete. Tokom dvije večeri, publika će imati priliku da učestvuje u raznolikom programu koji uključuje promocije knjiga, predavanja i izvođenje narodnih guslara.

Program festivala obuhvata:

23. februar:

- Promocija romana "U inat svima" Tatjane Kuljače
- Promocija knjige "(Po)etike(te) jednog vremena" Ranka Pavićevića
- Predstavljanje knjige "Znameniti Bokelji - sinovi srpskog Bosfora" Nebojše Raša

24. februar:

- Predavanje akademika Salih Selimovića
- Predavanje dr. Budimira Aleksića iz Istorjskog instituta Univerziteta Crne Gore
- Predavanje mr. Ivana Radulovića iz Istorjskog instituta Univerziteta Crne Gore

25. februar:

- Promocija knjiga "Epika je čuvar srpskog roda" i "Nema nazad, iza je Srbija" Slavka Peroševića
- Izvođenje narodnih guslara: Milan Dašić, Goran Perović Cuca, Milenko Kalezić

"Pozivamo sve ljubitelje kulture i tradicije da nam se pridruže na festivalu "Naše ognjište" i zajedno očuvamo i slavimo naše korijene", poručuju iz NVO "Serdar".


D.B.