24-04-2020

O Danijelu Defou

1731. godine preminuo je engleski pisac Danijel Defo koji je objavio više od 250 djela, ali mu je svjetsku slavu donio roman "Robinzon Kruso".



Ostala djela: "Mol Flanders", "Pukovnik Džek", "Kapetan Singlton", "Roksana", "Dnevnik iz godine kuge".

Danijel Defo rođen je 1659. godine u Londonu. Bio je engleski pisac i novinar, a najveću slavu je stekao svojim romanom "Robinzon Kruso". Roman se popularisao u Velikoj Britaniji i među osnivačima engleskog romana. Ni do danas roman nije izgubio na svojoj privlačnosti i zanimljivosti.

Osnovna osobina Defoovog pisanja je jednostavnost i sažetost. Stvarao je priču običnim, tečnim jezikom kao da doslovno beleži nečije pričanje. U njegovim romanima je naglašena poučnost, odnosno svaki roman ima svoju pouku. Defo je napisao više od 500 dela, brošura i časopisa o mnogobrojnim temama. Objavio je oko 400 knjiga iz različitih oblasti geografije, zločina, ekonomije i psihologije.

Pisao je političke pamflete kao što je "Pravi Englez" iz 1701. godine. Dve godine kasnije je uhapšen i odveden u Njugejt zbog knjige "Najkraći postupak sa otpadnicima" u kojoj je prikazao ironiju spram Anglikanske crkve. Umro je 16. aprila 1731. godine.

Robinzon Kruso

“Robinzon Kruso” pustolovni je roman engleskog pisca Danijela Defoa. Roman je prvi puta objavljen 1719. godine. Robinson je običan četrnaestogodišnji dečak koji se odvažio kao mornar otisnuti na pučinu te je spletom nesretnih okolnosti završio na tropskom ostrvu na kojem je morao da preživljava na razne načine.

Iako je roman napisan prije tri stotine godina, to ne mijenja njegovu važnost u današnjoj kulturi i dečjoj književnosti. Riječ “robinzon” postala je sinonim za onoga koji živi usamljeničkim životom. Prema romanu su snimljeni brojni filmovi i poslužio je kao inspiracija mnogim drugim autorima za pisanje romana tog žanra.

Veruje se da je priča bila nadahnuta stvarnim doživljajima Aleksandera Selkirka, škotskog brodolomca koji je nešto više od četiri godine živeo na tihookeanskom otoku Más a Tierra. To ostrvo su, u čast romanu, čileanske vlasti 1966. preimenovale u Robinzon Kruso.

Robinzonova pustolovina započela je kada se s 14 godina sa školskim drugom zaputio u London. Njegovo prvo putovanje nije bilo nimalo ugodno kako ga je zamišljao. Njegov brod pogodila je strašna oluja. Unatoč tome, nastavio je svoje putovanje na novom brodu kojeg su potom zarobili pirati i Kruso je proveo nekoliko godina u zarobljeništvu kao rob.

Jednog je dana njega i još jednog roba gospodar poslao na more da love ribu, a njih su dvojica tu priliku iskoristili za bijeg. Sledećim brodom Robinzon je otputovao u Brazil gde je kupio malo zemljište i počeo da se bavi proizvodnjom šećera i duvana. Neko vrijeme je živjeo mirnim životom u Brazilu i uspješno je vodio plantažu, ali na nagovor trgovaca krenuo je u nabavku robova na obalu Afrike.

Njihov brod zahvatila je strašna oluja zbog čega su doživjeli brodolom u blizini obala Južne Amerike. Robinzon je jedini uspjeo da preživi. Nakon što se probudio, shvatio je da njegovog broda nema ni na vidiku pa je bio prisiljen preživljavati potpuno sam bez ičega.

Robinzon je dugi niz godina provodio u samoći u kojoj su ga jedino koze, pas i papagaj držali da potpuno ne poludi. Jednog dana je od ljudoždera sa susednog ostrva spasio divljaka kojeg je nazvao Petko. On mu je postao vjerni prijatelj i sluga.

Prilika za spas Krusou se javila kada je na ostrvo pristao engleski brod na kojemu se pobunila posada. Kruso je pomogao kapetanu vratiti brod i tako je zaradio svoj put u Englesku gdje se susreo s ocem nakon 28 godina nakon izbivanja od kuće.









Izvo:lektirers/wikipeadia