16-12-2020

Od sjutra počinje kampanja "Stop za neregistrovana vozila"

U cilju sprečavanja i smanjenja učešća u saobraćaju neregistrovanih vozila, Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije, u saradnji sa Nacionalnim biroom osigurača Crne Gore i Mašinskim fakultetom - Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, sprovešće preventivno-represivnu kampanju "Stop za neregistrovana vozila".

Od sjutra počinje kampanja



Kako su pojasnili iz Uprave policije, riječ je o kampanji pojačane kontrole saobraćaja.

Sprečavanje učešća u saobraćaju odnosi se na vozila koja su tehnički neispravna i kojima je, samim tim isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, kao i vozila koja nemaju zakonom propisane registarske tablice na vozilu.

"I pored pojačanih kontorola učesnika u saobraćaju i aktivnosti koje preduzimaju policijski službenici saobraćajne policije, uočeno je i dalje povećanje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, čiji vlasnici nijesu registrovali svoje vozilo ili nijesu podnijeli zahtjev za registraciju vozila, u zakonskom propisanom roku", stoji u saopštenju.

Takođe, iz Uprave policije napominju da određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih tablica, odnosno bez propisanog broja registarskih tablica. Kako su kazali, nerijetki su i slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske tablice koje nije izdao nadležni organ.

Kampanja će biti realizovana u periodu od 17. do 24. decembra 2020. godine na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima se saobraćaju, ili očekuje povećan broj ovakvih vozila.

"Primarni cilj kampanje je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na zakonsku obavezu registracije vozila, kao i na posljedice koje mogu nastati upravljanem neregistrovanim i tehnički neispravnim vozilom, kako po vozača, tako i po ostale učesnike u saobraćaju, te da se broj ovakvih vozila, koja su na prvom mjestu nebezbjedna, smanji na našim putevima", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije naglasili su da će se preventivne aktivnosti kampanje ogledati kroz dijeljenje 15.000 flajera koje je obezbijedio Nacionalni biro osiguravača Crne Gore, sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju od strane policijskih službenika saobraćajne policije.

"Time se vozačima još jednom želi skrenuti pažnja na važnost upravljanja registrovanim i tehnički ispravnim vozilom i na neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju, i na ovaj način podigla na još veći nivo. Pored naprijed pomenutih mjera i radnji i kontrole prekršaja iz poglavlja „registracija motornih i priključnih vozila“ iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, službenici saobraćajne policije će sankcionisati i ostale prekršaje vozača i učesnika u saobraćaju u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenju.