21-09-2022

Održana prva radionica „Prevencija suicida“

U prostorijama Crvenog krsta Budva sinoć je održana prva radionica na temu "Prevencija suicida" namijenjena djeci i mladima, a predavač je bio dr Vasko Roganović, psijihatar.

Održana prva radionica „Prevencija suicida“ | Radio Televizija Budva

Foto: Nataša Dimić

Glavni cilj radionica podrazumijeva povećanje svijesti o suicidalnim ponašanjima i načinima na koji ih prepoznati i spriječiti, ali i opomena da je društvu potrebno istrajno zalaganje za resurse mentalnog zdravlja kako bi ljudi koji se bore sa tim poremećajima mogli pronaći potrebnu pomoć.



"Najznačajnije je to da smo naše uvažene goste iz škole uveli u ovu temu na jedan pristupačan način i da smo spomenuli koji su to sve razlozi zbog kojih dolazi do suicida. Koje su to krize, zašto te krize nastaju, prošli smo sve te grupe, a onda smo se nadovezali kako je ispravno ophoditi se kada se neko nalazi u takvoj krizi i kojim putem rješavati probleme, kako na ličnom planu tako i u okolini kada primjete da neko od njihovih drugara ima nešto od ovoga što smo pomenuli.

Ovo je susret edukativnog karaktera, ovo je tema koja je za današnje vrijeme izuzetno prilagođena i na mjestu, da se edukacija sprovodi i da naša omladina dobija adekvatne informacije, da uči o mentalnom zdravlju kako da odoli raznim izazovima koji ih čekaju u životu", kazao je dr Roganović.



Na pitanje kako je zadovoljan odzivom Roganović ističe da su đaci bili veoma zainteresovani, te pohvaljuje njihovu zainteresovanost, interakciju, kao i disciplinu poštovanja govornika.

"Imam utisak da je većini od njih ova tema donekle strana jer nisu imali kontakata sa tako teškim aspektima života kao što su depresivnost, trauma, nasilje, parasuicidalno kao i suicidalno ponašanje. Dok kod nekolicine sam prepoznao da dobro razumiju temu i da su čak voljni da pričaju o nekim svojim tegobama. Tako da je to sve individualno, ali je svakako korisno da čuju jer ovo je aspekt života koji će kako budu odrastali saznavati, ako ništa onda iz medija i preko nekih dešavanja u okolini", kazao je.

Na pitanje šta je parasuicidalno ponašanje, šta ono uslovljava, kao I šta je suicidalno ponašanje i koja je razlika Roganović objašnjava da je parasuicidalno rizično ponašanje koje može da ima I loš ishod po život.

"U parasuicidalno ponašanje spada upotreba psihoaktivnih supstanci, alkoholizam i težeg stepena, brza vožnja, ekstremne radnje i sportovi. To su sponašanja u kojima neko kroz izazove ekstremnog karaktera pokušava na takav ekstreman način da proizvede neko zadovoljstvo i isto tako da demonstrira neko svoje nezadovoljstvo životom i da totakne u nekom procentu taj rizik od gubitka sopstvenog života i ispolji neke svoje tegobe koje ga muče i tako dotakne tu sferu suicidalnog ponašanja i ishoda", zaključio je Roganović.

Prvi ciklus radionica namijenjen je djeci i mladima, nakon čega će se obuhvatiti i starija populacija.

Radionice će voditi dr Vasko Roganović, psihijatar, psihološkinja Ivana Mihović i psiholog Aleksandar Tanović.

N.D./J.M.