20-05-2024

Otvorena izložba „Budvanska riznica zdravlja – apoteka porodice Antonioli“

Izložba koja nosi naziv „Budvanska riznica zdravlja – apoteka porodice Antonioli“, otvorena je u subotu, 18. maja u Muzeju grada, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Autorka izložbe koja je dio programa Međunarodnog dana muzeja je Ljubica Miličić, master etnologije i antropologije a nastala je zahvaljujući saradnji sa budvanskom porodicom Antonioli.



Na otvaranju izložbe govorili su: mr Lucija Đurašković, direktorica Ustanove, autorka Ljubica Miličić, Petar Antonioli, kao i studenti farmacije iz Crnogorske asocijacije stidenata pri Medicinskom fakultetu CG (MoPSA) koji sz imali izlaganje gdje su prisutne upoznali sa ulogom i profesijom farmaceuta. Izložbu je zvanično otvorila doktor medicinskih nauka, rukovodilac službe Montefarma i profesorica na Univerzitetu Crne Gore Vera Dabanović.



Predstavljanje porodičnog nasljeđa starobudvanske porodice Antonioli i susret antropologije, muzeologije i farmacije odražava primjenu savremene muzeološke paradigme. U takvoj konstelaciji ideja, posebno mjesto pripada upravo članovima lokalne zajednice i njihovoj aktivnoj ulozi u reprezentovanju nasljeđa i lokalne kulture. Tako predmeti, zapisi, usmena predanja i sve moralne vrijednosti ostaju na ponos i postaju podsjetnik budućim generacijama na život i kulturni razvitak Starog grada Budve.



Postavku čine predmeti koji su pripadali apoteci porodice Antonioli – flaše izrađene od Murano stakla, keramičke posude, drveni pečat apoteke, fotografije, diplome, priznanja i drugi predmeti iz porodične riznice porodice Antonioli. Dio postavke je kutija sa biljkama gdje prisutni mogu provjeriti svoje znanje tako što će po dodiru i mirisu pokušati da odgonetnu koja je ljekovita biljka u pitanju. Posjetioci su dobili autentičan poklon - hidrantnu kremu sa vitaminom E koju su na licu mjesta izrađivali studenti i malu knjigu u kojoj se nalazi istorijat razvoja farmacije kao naučne discipline.

U okviru postavke nalaze se QR kodovi a njihovim očitavanjem posjetilac dobija više informacija o izloženim predmetima.

Izložba će biti otvorena do 31. jula.

Autor fotografija u prilogu je Slaven Vilus.