23-05-2024

Počeo elektronski upis u vrtiće, Ministarstvo objavilo video uputstvo za roditelje

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počeo je danas i trajaće do 15. juna 2024., saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.


Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ovo se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića.

Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen.

Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se preko portala www.upisi.edu.me što roditeljima i starateljima znatno olakšava proceduru upisa.

Procedura iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i druga dokumenta.

Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem videu:Portal će biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno.

Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u predškolskoj ustanovi.

"Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da teži cilju što većeg obuhvata djece predškolskim obrazovanjem. Takođe, Ministarstvo aktivno radi na rješavanju problema prebukiranosti vrtića, naročito u Podgorici i na primorju, kao i na stvaranju boljih uslova u ustanovama kroz predstojeću nabavku novog namještaja", navode u saopštenju.