22-12-2021

Podržano obeštećenje majki

Zakonodavni odbor podržao je Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece koje je predložila Demokratska Crna Gora. Za taj akt glasali su poslanici većine.


Printscreen: Youtube/Skupština CG

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović podsjetila je da je prije četiri godine Ustavni sud konstatovao da sličan zakon nije bio u skladu sa Ustavom, jer su norme bile dikriminatorne i tražila objašnjenje na koji način misle da da obeštete korisnice.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović odgovorio je da je ustavni osnov donošenje ovog zakona sadržan u članu 16 Ustava Crne Gore, ali Šćepanović je ponovila zahtjev za definiciju obeštećenja.

Martinović je kazao da ga niko neće propitivati te da je bitno da je akt u skladu sa Ustavom.

"Pozivam odbor da se izjasni da li smo mi kao predlagači ovaj akt podnijeli u skladu sa propisima. Sva dalja politička prepucavanja ostavićemo za plenum kad se nađe na dnevnom redu", rekao je Martinović.

Šćepanović je odgovorila da se mora utvrditi da li i dalje postoji diskriminacija ako se obeštete bivše korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece i dodala da u Budžetu za 2022. godinu nisu predviđena sredstva po ovoj osnovi.

Martinović je kazao da je cilj "obešteti majke kojima je prošla vlast bespravno otela, uzela kako bi novac trpala tajkunima i kriminalcima".

"To ćemo vratiti, svidjelo se to nekome ili ne" - poručio je Martinović i kazao da su predlogom definisana sredstva u iznosu od 25 miliona eura.