01-06-2021

Popović Samardžić: Sputnjik V se očekuje sljedeće sedmice

U Crnu Goru bi naredne sedmice trebalo da stigne 40 hiljada Sputnjik V vakcina, kazala je načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje, Milena Popović Samardžić.

Popović Samardžić: Sputnjik V se očekuje sljedeće sedmice | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija


Ona je, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, saopštila da je prema podacima dostupno još oko 17 hiljada doza Sinofarm vakcine, a da su građanima na raspolaganju i AstraZeneka i Fajzer koji sedmično pristiže.

Prema riječima Popović Samardžić, najviše u potpunosti vakcinisanih stanovnika je na Cetinju, zatim Kolašinu, Kotoru i Mojkovcu.

Popović Samardžić je rekla da je u starosnim grupama preko 70 godina vakcinisano više od 50 odsto stanovništva, a da je taj broj značajni manji kod mladih, radno aktivnih ljudi, prema kojima će sada ići fokus kampanje.

Ako se taj trend nastavi, dodaje ona, biće prinuđeni da kao i u Velikoj Britaniji uvedu restrikcije.

Popović Samardić je istakla je da je kod 60 od 30 hiljada u potpunosti imunizovanih ljudi registrovana infekcija koronavirusom 14 dana nakon dobijanja druge doze.

“Ovi slučajevi će se ispitati, pratiće klinička slika i simptomi koji se očekuju da budu blagi, što je cilj vakcinacije”, rekla je Popović Samaržić.

Ona je saopštila da se odluka o održavanju maturskih i polumaturskih večeri očekuje u prvoj polovini juna, a radne grupe razmišljaju o održavanju na otvorenom.

"To predstavlja manji rizik. A kada smo analizirali praksu drugih zemalja, koje su zabranjivale maturske večeri, došlo je do samoinicijativnog organizovanja mladih ljudi", kazala je Popović Samardžić.