30-12-2019

Portugalske krofne: Punjeno tijesto od kog polazi voda na usta!

Meko, vazdušasto tijesto punjeno ukusnim kremom. Ovako neobično dobre krofne još niste probali!


Foto: shutterstock

Sastojci koji su vam neophodni:

Za krofne:

Dvije kesice suvog kvasca, 75g šećera, 125ml mleka sobne temperature, tri jaja, 75g istopljenog putera ili margarina, 500g brašna, 60 ml vode sobne temperature, i ulje za prženje.

Za punjenje:

50g brašna, 75g šećera, jedno jaje, četiri žumanceta, 375ml mlijeka (možete dodati i žutu boju za kolače).



Priprema:

Krem: Stavite brašno, šećer, jaje i žumanca u posudu i sve sjedinite mikserom. Mlijeko stavite u posudu za kuvanje i zagrijevajte ga dok ne prokuva. Kada prokuva postepeno ga sipajte u izmješane sastojke i izjednačite masu. Sve zajedno kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta i miješajte sve vrijeme, pazite da vam ne izgori! Kada se smjesa skuva sklonite je sa vatre i sipajte u posudu. Tada možete dodati boju ako želite da krem bude jače boje. Obložite posudu providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi.

Krofne: Stavite kvasac, šećer, mlijeko i vodu u posudu i miješajte dok se ne izjednači. Odložite na deset minuta ili dok se ne pojave mjehurići. Dodajte jaja i puter i promiješajte.

Stavite brašno i malo soli u veću posudu i napravite rupu na sredini. U nju sipajte mokre sastojke i dobro izmiješajte tijesto. Stavite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i ostavite ga pet minuta. Tijesto treba da bude glatko, elastično i veoma meko. Pospite ga sa malo brašna, stavite u veću posudu koju ćete obložiti providnom folijom i ostavite ga sa strane na sat vremena ili dok ne udvostruči svoju veličinu.











Izvor: stilkurir