15-05-2018

Potrošačka korpa u aprilu 633 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 633 EUR, što je 0,2 odsto više u odnosu na mart.

Potrošačka korpa u aprilu 633 eura | Radio Televizija Budva

"Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 259,5 EUR, što je 0,4 odsto više u odnosu na mart”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 373,5 EUR, što je nepromijenjeno u odnosu na mart.

“Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva”, navodi se u saopštenju.

Minimalna potrošačka korpa je, kako se dodaje, u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

“Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI)”, zaključuje se u saopštenju.