12-01-2023

Povećan broj inficiranih od gripa

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje dr Darinka Marković kazala je u emisiji Radio ordinacija da niske temperature u zimskom i proljetnom periodu naročito pogoduju širenju respiratornih infekcija. Virus gripa će, kako je kazala, svoj maksimum doseći krajem februara i početkom marta, pa je preporučljiva vakcinacija.

Povećan broj inficiranih od gripa | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Marković ističe da su simptomi kovida i gripa veoma slični pa je teško odrediti realan broj zaraženih gripom, i da sada u Crnoj Gori ima 21 osoba sa simptomima gripa.

"Simptomi poput povećane tjelesne temperature, malaksalosti, bolova u zglobovima su mnogo blaži kod vakcinisanih u odnosu na one koji se nisu vakcinisali", kazala je Marković.

Ona preporučuje vakcinaciju kao najbolju preventivnu mjeru, posebno osobama koje imaju slabiji imunitet, licima koja pate od hroničnih bolesti, starijim od 65 godina, zaposlenim u zdravstvu, posebno na intenzivnoj njezi gdje je direktan kontakt sa inficiranim licima.

"Nabavljeno je 25000 doza vakcina da bi se spriječili teži oblici gripa,pa i smrtni slučajevi,od čega je iskorišćeno od 16000 do 17000,što je veoma dobro",napominje Marković.

Marković je preporučila nošenje maski u zatvorenom, kao i mjere koje smo preduzimali u toku dvije godine epidemije kovida.

"Veoma je važna i fizička aktivnost, koja je sada otežana zbog velikog zagađenja vazduha, kao i često provjetravanje prostorija u kojima se boravi", preporučuje Marković.

Izvor: rtcg