16-01-2024

Povećanja plata državu bi koštala 46 miliona eura

Za povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, državnoj upravi i zdravstvu država bi trebalo da izdvoji ukupno 46,3 miliona eura, pokazuju projekcije sindikata. Ukoliko država ne ispuni njihove zahtjeve štrajk zaposlenih u školama, bolnicama i domovima zdravlja, ali i protest radnika u državnoj upravi mogla bi da bude slika iz Crne Gore krajem ovog mjeseca.

Povećanja plata državu bi koštala 46 miliona eura | Radio Televizija Budva

Povećanje plata 10 odsto, shodno Granskom kolektivnom ugovoru, za više od 14 hiljada zaposlenih u obrazovanju, po računici Sindikata prosvjete, državu bi koštalo 18 miliona eura.

Prosvjetari tvrde da im je prosječna plata oko 800 eura, uključujući i univerzitetske profesore, a traženo povećanje bi im uvećalo zarade 70 do 80 eura.

Ukoliko se država ogluši o njihove zahtjeve, zaprijetili su štrajkom i tužbama.

Osim prosvjetnih radnika, i medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje u zdravstvu traže 17 odsto veće zarade, ali i povećanje drugih stavki, poput dežurstava i noćnog rada. To bi državu koštalo, kako predviđaju u Samostalnom sindikatu zdravstva, između 10 i 12 miliona eura.

O tim zahtjevima Sindikat će razgovarati već sjutra sa predstavnicima Ministarstava finansija i zdravstva.

A 10 odsto veće zarade traži i Sindikat uprave i pravosuđa koji zastupa nešto više od 16.000 radnika u državnoj upravi.

Izračunali su da bi država za to uvećanje trebalo da izdvoji 16 miliona 300 hiljada eura. Ni ovaj Sindikat neće sjedjeti skrštenih ruku ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Do 19. januara dajemo rok Vladi da konačno sjedne i potpišemo izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora ako ne bude do 19. bilo kakvog dogovora odnosno potpisa mi smo već donijeli odluku da organizujemo kao prvi korak radikalnih aktivnosti protest ispred vlade 1. februara u 11 časova”, kaže za TVCG Nenad Rakočević iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Kada se podvuče crta, svi zahtjevi sindikata za povećanje zarada državu bi ukupno koštali 46 miliona 300 hiljada eura.

Iako su iz Ministarstva finansija, tokom rasprave o budžetu za ovu godinu, kazali da u državnoj kasi nema novca za povećanje zarada, TVCG nije uspjela dobiti odgovor hoće li se sredstva ipak obezbijediti.

Vlada je prošle sedmice objavila spisak najviših zarada u javnom sektoru, prema kojem 60 zaposlenih u pravosuđu i zdravstvu ima plate veće od 3.000 eura, što je skoro duplo više od zarade premijera.

I to možda i ne bi bilo toliko sporno da građani nijesu upravo najnezadovoljniji radom pojedinih zaposlenih u zdravstvu i pravosuđu.