24-10-2018

Predstavljena monografija "Manastir Svete Trojice Stanjevići" na beogradskom sajmu knjiga

Monografija manastira Stanjevići predstavljena je na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. O monografiji su govorili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, urednik monografije Jovan Markuš, predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović i sabrat manastira Stanjevići monah Pavle.

Predstavljena monografija

Na početku večeri Markuš, urednik monografije, prisutne je upoznao sa bogatim sadržajem monografije, poglavljima i autorima koji su doprinijeli da ona ugleda svjetlost dana, istakavši da monografija počinje tekstom o Svetoj Trojici mitropolita Amfilohija.

Predstavljajući poglavlje po poglavlje i autore, Markuš je istakao veliku ulogu mr Mirka Toljića, istoričara umjetnosti, glavnog dizajnera monografije, koji je radio i na svim prethodnim monografijama od kojih je najznačajnija ona koja govori o novoj obnovi crkava i manastira u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović, istakao je značajnost monografije.

"Sadašnje rukovodstvo Opštine Budva duboko je svjesno odgovornosti pred povijesti, pred sadašnjim i potonjim generacijama, kakvog će spomena ostaviti u odnosu na naše duhovne i istorijske korijene i nasljeđe. Zaista nije lako napraviti listu prioriteta u pogledu zaštite i obnavljanja kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji Opštine. Od najstarijih, antičkih vremena, do naših dana na našem prostoru razasuto je, kao mnoštvo zvijezda, objekata i istorijskih spomenika, kulturnog blaga i duhovnih centara koji zrače osobenom snagom. Među njima, zidine manastira Stanjevići toliko snažno su vapile za pomoći da se nije moglo oglušiti o taj Tihi glas..." rekao je Vujović.

Opština Budva je pomogla na više načina da se dovrši dvodecenijski rad na obnovi sedmovjekovnog manastira Stanjevići, asfaltiran je i put do manastira kako bi postao dostupan svim zainteresovanim posjetiocima.

Mitropolit Amfilohije zahvalio se svima za pomoć u obnovi manastira Stanjevići, posebno Opštini Budva za svesrdnu pomoć i u izdanju monografije koju je izdavačka kuća Svetigora objavila ove godine a potom je podijelio svoje sjećanje na prve dane obnove ove svetinje. Mitropolit je pozvao sve da dođu i posjete obnovljeni manastir Stanjevići koji sada ima uslove za prihvat gostiju.