03-02-2023

Preminuo čuveni dizajner Pako Raban

Pako Raban, čuveni modni dizajner, preminuo je u 88. godini, piše BBC.Fransisko Rabaneda Kuervo, poznatiji pod pseudonimom Pako Raban (Paco Rabanne), bio je španski modni dizajner baskijskog porijekla koji je postao poznat kao enfant terrible francuskog modnog svijeta šezdesetih godina XX vijeka.

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa. Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lijepih umjetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna. Radio je kostime za pjevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.

Pako Raban napravio je revoluciju u svijetu mode. Ko bi drugi mogao da “natjera” Parižanke da galami za haljinama napravljenim od plastike i metala? Ko drugi do Pako Raban je mogao da zamisli parfem nazvan “Calandre”, što znači “automobilski roštilj” i pretvori ga u ikonu moderne ženstvenosti?”, rekao je predsjednik modne divizije “Puig” Hose Manuel Albesa.

“Taj radikalni, buntovni duh činio ga je drugačijim od ostalih. Jedan jedini, Raban”, dodaje.

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.

Godine 1976. kompanija je izgradila fabriku parfema u Šartru, u Francuskoj, a osamdesetih godina 20. vijeka u Brazilu, oduzeta mu je registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu uprkos velikom reklamiranju. Sud je obrazložio da zbog toga što je Puigov lokalni distributer švercovao parfem u Brazil, kompanija nije mogla da pokaže dokaz o plaćanju uvoznih dažbina. Bilo je potrebno više od šest godina da povrati ime svog brenda u Brazilu.

Pako Raban je poznat po svojim ekscentričnim izjavama na televiziji.

Tvrdi da je proživio nekoliko života (uključujući i život prostitutke u vrijeme Luja XV), da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je vidio Boga tri puta, da su ga posjetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona i da je star 75 000 godina.

Godine 1999. objavio je da je u svojoj sedamnaestoj godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica Mir srušiti u vrijeme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, a njene ostaci će izazvati hiljade mrtvih u Parizu i regionu Gers.

On se 10. maja 1999. godine javno obavezao da neće više davati predviđanja ako se Mir ne sruši na Pariz 11. avgusta 1999. godine.

(CDM)