29-04-2024

Program povećen manifestaciji “Dani Dragana Radulovića" održan u Splitu

U kinoteci "Zlatna vrata" u Splitu, u subotu, 27. aprila, održan je program posvećen manifestaciji "Dani Dragana Radulovića".

Program povećen manifestaciji “Dani Dragana Radulovića

Dani Dragana Radulovića (Foto: Sekretarijat za kulturu )

U uvodnom izlaganju dr. sc. Ana Radović Kapor, predsjednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine u tom gradu kazala je da je Dragan Radulović s Jakšom Fiamengom bio dio karavane pjesnika koja je od 1982. pa sve do početka 90-ih godina obilazila Dalmaciju.

Radović Kapor je podsjetila da je ove godine druga poveznica sa Splitom i regionalna nagrada "Dragan Radulović", koja je kao javno priznanje za knjigu objavljenu u prošloj godini, pripala Ozani Ramljak, spisateljici iz tog grada, za roman "Kako je Bluno tražio ljubav".

Govoreći o knjizi "Iščašene bajke", koju su objavili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, Fondacija Dragan Radulović i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Nađa Durković, urednica izdanja, istakla je zadovoljstvo što je knjiga u sadržajnom, ali i dizajnersko-grafičkom oblikovanju rađena prema najvišim standardima. Posebno je pohvalila ilustracije Siniše Radulovića.

Doc. dr. Svetlana Kalezić Radonjić, koja je adaptirala tekstove, pojasnila je da je u pitanju modernizovana verzija dobro poznatih bajki. "One se ne dešavaju u neko davno vrijeme, nego u moderno doba, u XX vijeku, i ambijent je potpuno gradski, sa svim obilježjima savremenosti 80-ih godina. Zato je ovo divna prilika da, čitajući "Iščašene bajke", djeca porazgovaraju sa svojim roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo", kazala je Kalezić Radonjić, navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu.

Reditelj Ognjen Radulović, pjesnikov sin, autor prikazanog dokumentarnog filma o Draganu Raduloviću, govorio je o očevim poznatim dokumentarnim televizijskim emisijama, koje su, kako je rekao, "nastale s malim-velikim junacima u teškim životnim okolnostima i nekoliko su puta nagrađivane na jugoslovenskim i međunarodnim festivalima".

"Te emisije su bile način da crnogorska televizija jeftinim, a kvalitetnim programom, parira velikim studijima poput Zagreba, Sarajeva i Beograda", naglasio je Ognjen Radulović.


Program posvećen manifestaciji "Dani Dragana Radulovića" u Splitu, organizovan je u saradnji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Splita i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica.