05-08-2019

Pušten u rad servis MUP-a "Kamere na graničnim prelazima"

Danas je pušten u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“, preko koga će građani moći u svakom trenutku da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da u skladu sa tim planiraju svoje putovanje.

Pušten u rad servis MUP-a

Servisu se može pristupiti preko sajta MUP-a putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu kamere.mup.gov.me

Ovaj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne. U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prelaza tj. moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na GP Vraćenovići prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj. Takođe, planirano je da uskoro bude pušten u rad sistem za još tri granična prelaza – Šćepan Polje, Sitnica i Ranče.

Snimcima sa kamera je moguće pristupiti kako sa računara, tako i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala. Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo "kliknuti" na željeni granični prelaz i sačekati da se učita video.

Implementacija sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o intenzitetu saobraćaja na graničnim prelazima je od posebnog značaja tokom ljetnje turističke sezone. Cilj je da se olakša kretanje preko graničnih prelaza kako našim građanima, tako i gostima koji borave u našoj zemlјi.

Podsjećamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu preduzima aktivnosti na unapređenju elektronskih usluga, kako bi bili još efikasniji servis građanima i opravdali njihovo povjerenje.