12-07-2023

Rajković: Očekujemo da ugostitelji iz Starog grada poštuju dogovor o odlaganju otpada

Postignut je dogovor sa Udruženjem ugostitelja Budve da se otpad iz Starog grada, odnosno restorana odlaže u zelene kante koje će se prazniti u četiri termina sa lokacija kod Kapetanije i na staroj autobuskoj, kazala je Aleksandra Rajković, PR Komunalnog preduzeća izrazivši nadu da će ugostitelji ispuniti obećanje i da će se držati dogovora jer je to svima u interesu.

Rajković: Očekujemo da ugostitelji iz Starog grada poštuju dogovor o odlaganju otpada | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Sezona je period godine kada Komunalno preduzeće ima izuzetno povećan obim posla.

"Kada je u toku turistička sezona svakodnevno se na deponiju Možura na dnevnom nivou odvozi velika količina miješanog komunalnog otpada. Samo za jun dnevni prosjek miješanog komunalnog otpada je bio 83 tone, a prvih šest mjeseci ove godine obilježila je brojka od 12 hiljada tona. Sanitarna deponija Možura je svakodnevno sa teritorije Budva primala do desetak kamiona i tri pres kontejnera ovog otpada" , kazala je Rajković gostujući u Jutarnjem programu TV Budva.

Kako je istakla i naplata je ove godine bolja od prošle pa čak i od 2019. koja se uzima kao reper uspješnosti poslovanja u svim oblastima, pa tako i u naplati komunalnih usluga.

Svakodnevni rad na održavanju čistoće grada tokom ljetnjih mjeseci iziskuje puno napora i procedura.

"U ovom periodu kontejnerske stanice prelazimo pet puta, a u zoni Starog grada to se radi sedam do osam puta, tako i na lokacijama koje su prepoznate kao kritične tačke jer u blizini imamo velike markete. Stari grad je najprometnija zona tu je majveća frekvencija turista tako da se mnogo trudimo i reagujemo čak i po prijavi ili pozivu. Ulice se svakodnevno peru, počinje se u tri sata nakon ponoći i to je aktuelno do osam sati izjutra. Stari grad peremo ponedjeljkom i utorkom, običnom vodom šmrkovima iz hidranta, a pres kontejner koji je kod Kapetanije peremo i određenim hemikalijama. Prelazimo grad autoperačima i autousisivačima da bude sve u svrsi ljepšeg boravka kako turista tako i naših sugrađana", naglasila je Rajković.

Najveći problemi sa kojim se suočavaju u ovom periodu su situacije u kojima dolazi do blokiranja kontejnerskih stanica nepropisnim parkiranjem automobila, ali i odlaganje smeća van kontejnera i kanti kao i kršenje pravila o odlaganju kabastog otpada.

Rajković je podsjetila da je zabranjeno odlagati kabasti otpad do 1. oktobra shodnu odluci o komunalnom redu, i uputila apel svim građanima i turistima da poštuju pravila i ponašaju se odgovorno.

J.M.