18-05-2019

Raštan sa suvim mesom

Danas vam donosimo recept za ovo staro tradicionalno jelo koje se češće sprema u zimskim danima, ali budući da se maj malo poigrao sa vremenskim prilikama i temperaturom dao nam je prostora da se makar još jednom skuva crnogorski raštan! Recept za raštan varira od kraja do kraja u kojem se sprema, mi vam danas donosimo jednostavan recept za ovo jelo koje može biti prijedlog za sjutrašnji ručak.

Raštan sa suvim mesom | Radio Televizija Budva

Potrebno je:

500 g listova raštana (najbolje "zimskog", koji je smrzao)
500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine – svega po malo
3 srednja krompira
2 srednje šargarepe
4-5 čenova bijelog luka
U slučaju da želite i zapršku:

1 kašika masti
1 kašičica mljevene paprike
Priprema:

Listove raštana dobro operite, pa im odvojite onaj tvrđi dio. Stavite ih u veću šerpu sa posoljenom vodom da se skuvaju.

Rebarca, dimljene kobasice i slaninu isjecite na komade. Stavite u ekspres lonac sa vodom, neka se posebno malo prokuvaju.

Kada su listovi raštana napola skuvani, procijedite, njih ohladite i isjeckajte sitno, pa dodajte mesu. Vodu u kojoj se kuvao raštan možete kasnije doliti u lonac, ako je potrebno.

Dodajte na sitno isjeckan luk, šargarepu i isječen krompir. Ako duže kuvate, krompir će se dobro raskuvati, što uopšte nije loše, jer vam tako zaprška neće biti potrebna, raskuvani krompir će taman dovoljno zagustiti ovo jelo. Zatvorite lonac i ostavite da se kuva. Kasnije smanjite temperaturu i krčkajte na tihoj vatri.

Prijatno!