27-09-2019

Regionalna književna kolonija u selu Kuljače

Jedina stalna književna kolonija na crnogorskom primorju ove godine se odvija po šesti put, u terminu od 23. do 30.septembra, u paštrovskom selu Kuljače iznad Svetog Stefana.

Regionalna književna kolonija u selu Kuljače | Radio Televizija Budva

Ovogoodišnja kolonija nastavlja praksu šireg umjetničkog koncepta mobilnih rezidencija koje su prethodnih pet godina u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji realizovali nevladino udruženje "Za druga iz Petrovca" i ZMUC – Zemunski mali umjetnički centar.

"U književnom i kulturološkom smislu, ova netipična kulturna manifestacija objedinjuje i povezuje pisce sa prostora ex-YU. Zajednička kulturna, istorijska i jezička tradicija su prepoznati kao ključni elementi savremene konekcije unutar književnosti koja se ranije definisala kao jugoslovenska. Iz tog tematski vrlo bogatog okruženja, po pozivu se na ovoj književnoj koloniji okupljaju autori da razgovaraju o specifičnim temama i fenomenima naših današnjih društava", saopštili su organizatori.


Prethodnih godina teme kolonije su bile – Tabui u tranziciji, Jezik i zajednica, Muzej korupcije, Doživotna sloboda, Gostoprimstvo/netrpeljivost. Svaka od ovih tema korespondira sa aktuelnim promjenama u modernoj zajednici, sa socijalnim diskursom, i u konačnom - sa autorskom percepcijom tih protivrječnosti.

Ove godine će, po prvi put i eksperimentalno, okupljeni pisci iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH sami definisati temu diskusija koje će se svakodnevno održavati u selu Kuljače. Sve diskusije su otvorene za publiku, za mještane sa kojima će se pisci družiti u selu narednih dana, kao i za sve one koji žele da slobodno participiraju na netipičnim večernjim panelima u autentičnom prostoru sela.


Po ustaljenoj radnoj dinamici kolonije, autori će se predstaviti u gradovima na Primorju, u neformalnim javnim prostorima. Takođe, na portalu za kulturu jugoistočne Evrope - SEEcul.org - biće objavljen po jedan blog pozvanih autora.

Ovogodišnji učesnici kolonije su – književnik i teoretičar Željko Ivanković iz Sarajeva, iz Zagreba dolaze nagrađivana hrvatska pjesnikinja Dorta Jagić i Lagunin autor Rade Jarak, prevođena pjesnikinja i dramski pisac iz Podgorice Dragana Tripković, pjesnik iz Prijepolja Ilhan Pačariz, pjesnikinja i performer iz Novog Sada Vita Trebovac, te pisac i urednik brojnih književnih programa u Beogradu Karlo Astrahan.

Organizator kolonije je nevladino udruženje "ZA DRUGA iz Petrovca" uz podršku lokalne zajednice, a moderatori programa i rada kolonije su novinarka Dušica Vugdelić i pisac Đorđe V.Gregović.