18-12-2023

Sanacija bedema u toku

Sekretarijata za komunalno stambene poslove Opštine Budva započeo je radove na prvoj fazi sanacije oštećenja bedema Starog grada.



Kako je ranije najavljeno iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove. ova faza odnosi se na tri pozicije (2,5 i 6) definisane Elaboratom o hitnoj sanaciji bedema koji je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara".

Ističu da se Pozicija 2 nalazi se na južnoj strani bedema, ispod Citadele i odnosi se na urušeni dio kamenog plašta.

Pozicija 5 odnosi se na bastion Murava i rješavanje zadržavanja velikih količina kišnice na platformi bastiona.

Pozicija 6 odnosi se na pukotinu iznad Glavnih gradskih vrata (Porta di Terra Ferma) i prateća oštećenja koja je izazvalo njeno pojavljivanje.

"Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prethodnom periodu, radovi na pozicijama br. 5 i 6 će se izvoditi tokom decembra mjeseca. Radovi na poziciji br. 2 - dio bedema ispod Citadele, biće izvedeni početkom 2024. godine, u skladu sa odgovarajućim vremenskim uslovima", navode u saopštenju.



Radove će izvoditi preduzeće "Projektor" iz Tivta, specijalizovano za sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima.

Gradilište će, naglašavaju, biti zaštićeno i označeno na zakonom propisani način, pa se mole građani da zbog svoje bezbjednosti tokom izvođenja radova, koriste druge ulaze/izlaze u Stari grad".