17-02-2022

Sjutra u Budvi jedina crnogorska premijera filma „Čekajući Handkea“

Film „Čekajući Handkea“, našeg poznatog reditelja Gorana Radovanovića, autora filmova „Enklava“, „Slučaj Makavejev“ i drugih, biće premijerno prikazan u Crnoj Gori, u petak 18. februara u 20 sati u bioskopu „Cadmus Cineplex“ - sala br 2, u organizaciji NVO Dramski studio Budva i „Cadmus Cineplex“-a.


Foto: Portal RTV Budva

Ovo će biti jedina premijera u Crnoj Gori, koja će se održati prije premijere na ovogodišnjem 50.FESTU, 5. marta u Beogradu.

"Premijera nije bila nigdje u Crnoj Gori i Srbiji, a reditelj je imao premijeru u Sarajevu i večeras u Trebinju. Prava premijera nas čeka 5. marta u Beogradu na 50. FESTU" kazala je za Radio Budva direktorica Dramskog studija, Radmila Knežević.

Dodaje da je pravo zadovoljstvo imati premijeru u prisustvo reditelja.

"Ne događa se često da na premijeri prisustvoje reditelj filma, tako da je nama veliko zadovoljstvo i zaista sam presrećna što smo uspjeli to da organizujemo. U pitanju je NVO Dramski studio zajedno sa Cadmus Cineplexom i to će biti sjutra u 20h u sali br. 2", istakla je ona.

Film govori o životu naših ljudi u enklavi u Velikoj Hoči pored Prizrena.

"Dokumentaran je film ali kao i svi ostali filmovi Gorana Radovanovića, uopšte nemate osjećaj da li gledate igrani ili dokumentarni film jer to toliko estetski zadovoljavajuće i zaista je pravo uživanje gledati jedan takav film. Film prati priču vinara iz Velike Hoče, čovjeka koji se zove Srđan Petrović i koji se bavi proizvodnjom vina. Doznavši da je Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost rešava da u svoje mjesto postavi jednu reljefnu ploču u znak zahvalnosti Handkeu zato što je on prije svih tih događaja posjećivao Kosovo i Metohiju, ujedno pomagao stanovnicima Velike Hoče. Zanimljivo je istaći da je Handke dvije svoje nagrade dao stanovnicima Velike Hoče. Međutim, došlo je do zabrane, znamo da je njemu zabranjeno da ide na Kosovo i Metohiju, odmah posle dobijanja Nobelove nagrade. Tako je i nastalo samo ime filma", kazala je Knežević.


Foto: Velika Hoča

Suština je težina čovjeka koji živi u takvoj atmosferi, u zatvorenom prostoru u enklavi u 21. vijeku. Mjesto gdje nema dometa.

"U Velikoj Hoči i pored takvih uslova živi preko 500 ljudi, koji ne napuštaju svoj dom i porodicu nego imaju svoje vinarije odakle dolazi najljepše metohijsko vino", ističe ona.

Nekada se porez plaćao u vinu

"Vinovod iz Velike Hoče vodi do Prizrena. Svi Nemanjići su nekad imali svoje vinograde, a u 14. vijeku Velika Hoča je bilo elitno mjesto gdje je sva vlastela imala svoje vinograde. Tu je takođe i Car Dušan imao svoje vinograde, pošto je imao manastir Svetih Arhanđela, manastir 7 km pored Prizrena. Postojao je vinograd koji je išao od Velike Hoče do samog manastira Svetih Arhanđela i to je bio vinograd dug 25 km, još u 14. vijeku. O velikom bogatstvu se radilo", kazala je ona.

Dio prihoda od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe, za snimanje novog filma "Bauk", o bombardovanju Srbije i Crne Gore.

Na premijeri se očekuje i dolazak reditelja, a program će voditi glumica i pisac Radmila Knežević.