20-09-2023

Skoplje osvojilo titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije“ u Briselu, javnosti je danas saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.


Foto: Kancelarija Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture

Kako je navedeno iz Kancelarije Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport I kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštili su Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije i Merilin Redan, predsednik Panela za Evropske prijestonice kulture.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske Unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio sljedeće:

"Čestitamo Skoplju i Severnoj Makedoniji na pobjedi. Zahvaljemo Evropskoj Uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali, već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu i realizujemo, kako u oblasti programa, tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na sjajnoj saradnji i snažnoj podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu", kazao je Jovanović.


Foto: Opština Budva

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” je izjavio:

"Čestitamo kolegama iz Skoplja. Kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru. Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez Vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prijestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona. Radimo veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona. Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prijestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana", naveo je Kaličanin.


Foto: Opština Budva

Iz Kancelarije kandidature Budve i Boke za EPK podsjećaju da su umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

Projekat je, kako navode, otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti.