18-05-2024

Sladoled sa bananom

Ovaj jednostavan recept za sladoled kombinuje zrele banane sa kikiriki puterom i orašastim plodovima po izboru. Bez šećera i mliječnih proizvoda, ovo je savršena poslastica za sve koji vode računa o ishrani.


Foto: ilustracija/pixabay

Sastojci:

3 zrele banane
2 kašike kikiriki putera (opciono)
1 kašika meda ili javorovog sirupa (opciono, za dodatni slatkast ukus)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
1/2 šolje badema, lješnika ili orašastih plodova po izboru (opciono)
Šaka čokoladnih čipsa (opciono, za dodatnu teksturu i ukus)

Priprema:

Očistite i nasjeckajte banane na kolutove. Stavite ih u zamrzivač na nekoliko sati, ili dok se potpuno ne zamrznu.

Kada su banane dovoljno zamrznute, izvadite ih iz zamrzivača i ostavite ih da malo odstoje na sobnoj temperaturi, oko 5-10 minuta, kako bi se malo omekšale.

Stavite zamrznute banane u blender. Ako želite dodatnu kremoznost, možete dodati kikiriki puter, med ili javorov sirup, i vanilin šećer u blender.

Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Ako je smjesa suviše gusta, možete dodati malo biljnog mlijeka (npr. bademovog ili sojinog mlijeka) kako biste olakšali blendiranje.

Dodajte orašaste plodove po izboru i čokoladne čipse, i lagano promiješajte smjesu kako bi se ovi sastojci ravnomerno rasporedili.

Smjesu za posni sladoled prebacite u posudu za zamrzavanje i ostavite u zamrzivaču najmanje 2-3 sata, ili dok se sladoled dobro ne stegne.

Poslužite sladoled sa bananom u činijama ili kornetima, i uživajte u osvježavajućem i zdravom desertu.

Izvor: posnajela.rs

Evo recepta za posni sladoled sa bananom, jednostavan i ukusan desert koji ne zahteva mnogo sastojaka ni vreme za pripremu.