18-08-2023

Slovenske elegije Izeta Sarajlića

Slovenske elegije Izeta Sarajlića biće tema osme večeri VII festivala „Ćirilicom“, koji se održava od 23. avgusta do 13. septembra na Trgu između crkava.

Slovenske elegije Izeta Sarajlića | Radio Televizija Budva

Izet Sarajlić, bosansko-hercegovački istoričar filozofije, esejista, prevodilac i pjesnik, rođen 1930. u Doboju. Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. U Sarajevu
je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak zbirkom poezije „U susretu“. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i udruženja intelektualaca „Krug 99“. Objavio je više od 30 knjiga poezije od kojih su neke prevedene na 15 jezika. Niko nije toliko uticao na savremeno bosansko- hercegovačko pjesništvo kao Izet Sarajlić. Elegičnost kao najizrazitija crta Sarajlićeve emocionalnosti, njegovo poimanje života uopšte i ljubav kao
neizbježni lajt-motiv, često upućuju na romantičnu Jesenjinovu poeziju.

Široka otvorenost i ljubav prema cijelom svijetu odišu iz svakog njegovog stiha. Izvanrednu i trajnu popularnost njegova je poezija dostigla upravo zahvaljujući jednostavnosti izraza prožetog dubokom osjećajnošću.

O Sarajlićevim elegijama, govoriće predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, Radomir Uljarević, Ibrahim Spahić - bosanskohercegovački književnik, predsjednik i organizator Međunarodnog festivala „Sarajevska Zima“, kao i dr Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.