25-12-2016

Snijeg tek poslije Nove

Zima u Crnoj Gori biće toplija od normale i sa padavinama, snijegom na sjeveru i kišom na jugu, većim od normalnih u odnosu na period 1980-2010. godina, rekao je Pobjedi direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

Snijeg tek poslije Nove | Radio Televizija Budva

U novu godinu bez snijega



“Prema prognostičkom materijalu do kraja ove godine, za novogodišnje praznike, pa sve do 3. januara, neće biti značajnijih sniježnih padavina. Od 25. do 28. decembra povremeno će biti uslova za slab snijeg na sjeveru, ali, za sada se radi o beznačajnoj količini”, rekao je Mitrović.

On kaže da, prema prognostičkom materijalu, od sredine januara treba očekivati epizode hladnog vremena uzrokovane sibirskim anticiklonom.

Ekstremi



Analizirajući neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, Mitrović dodaje da se područje Crne Gore i čitav Balkan nalaze pod dugotrajnim uticajem polja visokog vazdušnog pritiska koje uslovljava stabilne vremenske prilike i onemogućava (blokira) formiranje padavina ili dolazak kišnih vazdušnih masa sa Atlantika.

“Takva situacija uslovila je veliki deficit padavina i nedostatak snijega u zimskim turističkim centrima. U mnogim mjestima Crne Gore, ove godine u decembru do danas nije pala kap kiše. Za više od pola vijeka samo jednom desila se slična situacija, da decembru ne bude ni kiše niti snijega, a to je bilo u decembru prošle godine. Nekoliko godina prije, tokom novembra i decembra imali smo najveće poplave kod nas, a 1. decembra, nakon ekstremno obilne kiše izmjeren je rekordni nivo vode na Skadarskom jezeru”, podsjeća Mitrović.