18-07-2019

Solarni prevoz u Boki

Sa tivatskih Pina sinoć su svečano zaploviti prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki kotorskoj.

Solarni prevoz u Boki | Radio Televizija Budva

Simboličnim razbijanjem flaša šampanjca o bok, Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori i Tatjana Jelić sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost u opštini Tivat ozvaničili su na obali Pine puštanje u saobraćaj prva dva broda na solarni i hibridni pogon koji će povezati morskim putem Boku redovnim linijskom prevozom.

Riječ je o solarnom brodu "Elettra" i hibridnom "Graciana" koje je sagradila kompanija „Bella Boka“ uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Obilježavanje početka tog projekta koji za cilj ima smanjenje emisije štetnih gasova i rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu, vrijednog blizu pet miliona eura, pored ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića, predstavnika misije UNDP u Crnoj Gori, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Opštine Tivat, okupili su i predstavnike diplomatskog kora i lučkih vlasti.

Direktor kompanije „Bella Boka“ Rikardo Boneti zahvalio se svim partnerima na izgradnji prva dva broda na hibridni i solarni pogon.

Posebno se zahvalio svom poslovnom partneru Ferdinandu Venturi i Draganu Franoviću u čijem brodogradilištu „Montemarine yachting“ u Kotoru su prva dva broda sagrađena i koga je nazvao „inovatorom“.

„Ideja da realizujem ovaj sistem javnog, ekološkog, pomorskog prevoza mi je došla prije nekoliko godina kada sam prvi put imao priliku da radim ovdje na realizaciji projekta ekološke valorizacije Perasta. Ova obala ima idealnu konfigiraciju koja ovu vrstu rješenja čini isplativom, zbog čega sam počeo da razrađujem ovu ideju. Javni prevoz sa redobni linijama, brz, tačnog reda vožnje, sa povoljnim cijenama karata zahvaljujući korišćenju solarne energije u kombinaciji sa savremenim brodovima koji manje troše u poređenju sa tradicionalnim prevozom, smanjuje emisije zagađujućih materija CO2 za 700 odsto, otvara nov, inovativan put za građane, za promociju i turističkke usluge, spajajući tri opštine Boke kotorske“, rekao je Boneti.

Foto: Boka news Foto: Boka news
On je kazao da je ponosan što su brodovi u cjelini sagrađeni u Crnoj Gori. Preostali brodovi će po najavama Bonetija biti sagrađeni u narednih 12 do 18 mjeseci. On je ovom prilikom predstavio i manje plovilo za solarni pogon namijenjeno čišćenju zaliva od plastike.

Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori je naglasila je projekat uvođenja linijskog saobraćaja plovilima na solarni i hibridni pogon primjer „kako inovacije u dizajnu i obnovljivoj energiji i ulaganju privatnog kapitala u javno dobro predstavljaju potrebu za zaštitu životne sredine i ekonomsku šansu“.

Ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković, pozdravio je početak realizacije projekta koji je novina kako je istakao i u EU.

"Od trenutka predstavljanja projekta „Bella Boka“ Ministarstvo pomorstva i saobraćaja ga je ocijenilo kao inovativan i izuzetno bitan kako sa aspekta rasterećenja drumskog saobraćaja na putevima duž Bokokotorskog zaliva, tako i sa aspekta zaštite životne sredine. Postojanje ovakvog servisa usluge vodenog transporta u Bokokotorskom zalivu omogućiće stanovnicima i posjetiocima ovog dijela", rekao je Nurković.