22-05-2024

Spašeno troje državljana Srbije

U sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) spašeno je troje državljana Srbije, uključujući dijete od dvije i po godine.

Spašeno troje državljana Srbije | Radio Televizija Budva

Foto: UPSUL

Iz UPSUL-a je saopšteno da su državljani Srbije u ranim jutarnjim satima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da su, nakon pretrage koja je trajala više od dva sata, pronađeni na Vezirovoj plaži, uveče oko 22 sata i 40 minuta.
„Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su potragu otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore.

Iz UPSUL-a su rekli da su u akciji traganja i spašavanja učestvovali pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar.

Kako su kazali, pomorsko-operativni centar primio je u 20 sati i 28 minuta poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile sa kajakom u jutranjim satima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nijesu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je, kako su naveli, odmah poslala jedan spasilački čamac, koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u reonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

Iz UPSUL-a su rekli da vremenski uslovi nijesu bili naklonjeni akciji traganja i spašavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac se kretao veoma blizu stjenovite obale.

„Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar i svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u 22 sata i 42 minuta, spasilački čamac SAR-1 uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži.

„Samo izvlačenje se obavilo plivanjem, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć“, kazali su iz UPSUL-a.

Akcija je, kako su naveli, spovedena u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore.

„S obzirom na to da je turistička sezona počela, ovakvi slučajevi nas podsjećanju na neželjene situacije iz prethodnih godina, kada su se zbog neopreznosti prilikom izlaska na more tokom lošeg vremena, nažalost, gubili ljudski životi“, kaže se u saopštenju.

Iz UPSUL-a su apelovali da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na „divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja.

Oni su kazali da se, takođe, na taj broj može prijaviti bilo kakva opsnost na moru.