18-10-2023

Status žrtve trgovine ljudima dobilo 11 osoba

Status žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori je od početka ove godine dobilo 11 osoba, a Uprava policije je, zbog tog krivičnog djela, podnijela 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Status žrtve trgovine ljudima dobilo 11 osoba | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Iz tog Vladinog resora su, povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, podsjetili na opasnosti te kriminalne aktivnosti koja dovodi do toga da su ljudi širom svijeta lišeni mogućnosti izbora i izloženi raznim vidovima eksploatacije.

“Crna Gora je snažno opredijeljena da odgovori na brojne izazove savremenog doba prouzrokovane migracijama stanovništva, koje su povećale ranjivost u odnosu na trgovinu ljudima”, poručili su iz MUP-a.

On su naglasili da je Crna Gora posvećena saradnji sa partnerima i dosljednoj primjeni međunarodnih standarda u toj oblasti u cilju pravovremene identifikacije potencijalnih i žrtava trgovine ljudima i otkrivanja i procesuiranja počinilaca.

“U ovoj godini Uprava policija podnijela je 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima, dok je 11 osoba dobilo status žrtava trgovine ljudima kroz rad Tima MUP-a za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u strukturi identifikovanih žrtava trgovine ljudima dominantno osobe mlađe od 18 godina, ženskog i muškog pola.

“Kao oblici ekploatacije pojavljuju se seksualna, radna eksploatacija, prisilno prosjačenje, prisila na vršenje krivičnih djela, kao i sklapanje nedozvoljenog braka”, rekli su iz MUP-a.

Oni su naveli da se putem broja SOS telefona 11 66 66 anonimno i besplatno može prijaviti svaka sumnja na izvršenje nekog od oblika trgovine ljudima i dobiti više informacija o službama za pomoć.

Građani sumnje na trgovinu ljudima mogu prijaviti i pozivom na dežurni broj Uprave policije 122.